Rusija među pet najvećih ekonomija sveta!

Rusija je ušla u prvih pet svetskih ekonomija 2022. i pretekla Nemačku, po paritetu kupovne moći i ekonomskom obimu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

“Uprkos pesimističkim prognozama koje su davane, a još se ponekad čuju od nekih eksperata, pre svega, naravno, zapadnih stručnjaka, Rusija je do kraja 2022. godine ušla u prvih pet najvećih svetskih ekonomija”, rekao je Putin na sednici Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte, prenose RIA Novosti.

Prema podacima Svetske banke, dodao je, Ruska Federacija je preuzela vođstvo, pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i po ekonomskom obimu, što je, kako je ocenio, jedan od najvažnijih pokazatelja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istakao je da je stopa rasta ruske ekonomije je snažna, sa rastom BDP-a od 4,9 odsto u drugom kvartalu 2023. u poređenju sa istim periodom prošle godine.

“Od trećeg kvartala, u Rusiji se prognozira privredni rast i sada je njegov tempo prilično stabilan. U drugom kvartalu ove godine bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Putin.

On je rekao da očekuje da će u periodu jul-septembar budžet Ruske Federacije biti u suficitu, a do kraja godine višak rashoda nad prihodima biće planiranih 2 odsto BDP-a.

Putin je rekao da ruski proizvođači brzo zauzimaju niše odustalih stranih kompanija i da će to i dalje činiti.

“Naši proizvođači zauzimaju nove tržišne niše, uključujući i one koje su nam same zapadne kompanije oslobodile.

Velike državne investicije u infrastrukturu, kapitalne objekte, zauzvrat, podstiču investicionu aktivnost privatnog biznisa. Nastavićemo da delujemo u ovom pravcu“, poručio je predsednik Rusije.

On je zatražio od Centralne banke i Kabineta ministara da program dugoročne štednje, čija primena će početi od 2024. godine, bude prilagođen građanima.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Građani Srbije u slučaju rata moraju biti spremni da funkcionišu, bez države, bar pet dana!

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje …