Rešena misterija velikih kratera u Sibiru

Masivni krater pojavio se iznenada u sibirskoj tundri prošle godine – u pitanju je bio veliki metanski izduv koji je izbacivao led i kamenje svuda okolo, u prečniku od oko stotinu metara, iza kog je ostala ogromna rupa.

Bila je to 17. ovakva pojava na poluostrvima Jamal i Gida, a prva je primećena 2013. godine, i naučnici još od tada pokušavaju da otkriju kako nastaju. Smatralo se da su nekako povezani sa klimatskim promenama, a zahvaljujući dronovima i veštačkoj inteligenciji, konačno imamo neke odgovore.

“Novi krater jedinstveno i dalje dobro očuvan, jer se površinska voda još nije nakupila u samom krateru dok smo ga istraživali. To nam je omogućilo da ga detaljno istražimo”; rekao je Jevgenij Čuvilin, koji se nalazi na čelu istraživačkog tima iz Centra Skolkovo u Moskvi.

Ovo je bio prvi put da naučnici mogu dronom da pristupe krateru, odnosno da istraže njegove dubine, idući i do 10-15 metara pod zemlju. Snimljeno je oko 80 fotografija, pa je na osnovu njih napravljen 3D model samog kratera.

Zahvaljujući tome, naučnici su manje-više i dobili potvrdu onoga što su do sada mislili. Gas metan stvara se u šupljini u ledu, zbog čega dolazi do eksplozije koja stvara ogromne rupe na površini tla. Međutim, još uvek je nejasno odakle metan. Pretpostavlja se da dolazi negde iz dubokih slojeva Zemlje, ali nema nikakvih potvrda.

Čuvilin je objasnio i da se krateri ne pojavljuju slučajno baš u ovo doba godine, jer do tla dolazi veliki broj sunčevih zraka, što zagreva gornje slojeve tla, dovodeći do promena u njihovim svojstvima i ponašanju.

Mada nema mnogo život sveta tamo gde su se krateri pojavili, ipak predstavljaju opasnost za malobrojno stanovništvo.

(B92)

Check Also

NLO primećen prilikom sletanja Bajdenovog aviona, na aerodrom u Los Anđelesu!

Dvojica posmatrača aviona odlučila su da prate let aviona američkog predsednika Džoa Bajdena, na nebu …