Bivši agent MI6 Alaster Kruk: OSU ne mogu da pipnu rusku odbranu!

Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da probiju rusku odbrambenu liniju, kako bi se opravdale u očima saveznika, izjavio je bivši agent MI6 Alaster Kruk na YouTube-kanala Judging Freedom.

“Napravili su očajnički korak da pokušaju da postignu bar nešto na frontu ali gube, ništa nisu mogli da postignu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici više neće moći da prenose nove vojne zalihe u istom obimu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Za Oružane snage Ukrajine ovo je bila poslednja šansa da naprave iskorak, objasnio je on.

Pregrupisavanje ruske vojske u toku

Oleksandr Sirski. komandanta kopnenih snaga ukrajinske vojske, tvrdi da se ruske snage pregrupisavaju u okupiranim delovima istočne Ukrajine uoči nove ofanzive.

“Posle mesec dana žestokih borbi i značajnih gubitaka u pravcu Kupjanska i Limana, neprijatelj vrši pregrupisavanje svojih snaga i sredstava, istovremeno proterujući novoformirane brigade i divizije sa teritorije Ruske Federacije“, napisao je on u Telegramu.

On smatra da je glavni cilj tih ruskih poteza “povećanje nivoa borbenog potencijala i nastavak aktivnih ofanzivnih operacija“.

Iako nije izneo dalje detalje o pregrupisavanju, on je potvrdio da Rusi nastavljaju sa artiljerijskim i vazdušnim udarima i minobacačkim granatiranjem.

U takvim uslovima moramo odmah preduzeti sve mere da ojačamo odbranu na ugroženim linijama i napredujemo tamo gde je to moguće“, istakao je on.

Ranije ovog meseca, regionalne vlasti u Ukrajini najavile su obaveznu evakuaciju civila iz oblasti u blizini Kupjanska zbog svakodnevnog ruskog granatiranja.

Sprečeni su

Zahvaljujući udaru ruske avijacije na Oružane snage Ukrajine u blizini naselja Rabotino kod Zaporoške oblasti sprečena je ofanziva neprijatelja, koja se očekivala sinoć u ovom pravcu, rekao je savetnik lidera DNR Jan Gagin, prenose “RIA Novosti”.

Ukrajinske snage su u blizini Rabotina koncentrisale “oko 100 komada tehnike i veliku količinu žive sile”, rekao je Gagin.

“Nedavno je naša avijacija i artiljerija u ovoj oblasti zadala ozbiljan udarac i ohladila žar napadača.

Očekivali smo da će ove noći doći do ofanzive u ovom pravcu ali po svemu sudeći, posle vazdušnog udara previjaju rane i bar privremeno su odustali od ovih planova”, rekao je Gagin.

Ništa od preokreta

Ukrajina i njeni saveznici negiraju da bi sukob tokom ove godine mogao da dospe u ćorsokak ali neki zvaničnici kažu da je takav ishod sve verovatniji jer se uspesi na bojnom polju ostvaruju suviše sporo, prenosi “Blumberg”.

Saveznici Ukrajine strahuju da se sukob odugovlači a nade da će ukrajinska vojska ostvariti preokret ove godine su sve manje.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …