Otkrivena “prava noćna mora NATO-a”!

Vašington, poput hobotnice, svojim pipcima prodire u bezbednosni sistem Azije.

Ovaj problem je pokrenut u intervjuu sa šefom ruskog diplomatskog odeljenja Sergejem Lavrovom.

Politikolog Ana Širinkina objasnila je zašto NATO zagriza indo-pacifički region.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u razgovoru sa Dmitrijem Kiselevim, generalnim direktorom međunarodne medijske grupe Russia Today, istakao jedan od najhitnijih problema u međunarodnim odnosima – sve veće učešće zapadnih zemalja u azijskom bezbednosnom sistemu.

Prošlog ponedeljka, 30. januara, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom posete Južnoj Koreji rekao da je „povećavanje veza” sa zemljama Indo-pacifičkog regiona poželjna perspektiva i jedan od glavnih ciljeva Alijanse.

Član Ekspertskog kluba Digoria, politikolog Ana Širinkina razotkrila je interese militarističkog bloka.

„Čini se da su pitanja evropske bezbednosti i rada protiv Rusije danas ključna za zemlje Severnoatlantskog pakta ali kako je ispravno primetio Sergej Lavrov, NATO ne planira da se ograniči na to.

Kina kao pretnja Zapadu nije nova priča, iako je dokumentovana, tek prošlog leta u Strateškom konceptu NATO 2022“, naglasio je naš sagovornik.

U dokumentu se kaže da Kina koristi svoju ekonomsku polugu da stvori strateške zavisnosti i poveća svoj uticaj.

Pored sveopšteg trgovinskog rata, zemlje NATO-a predvođene SAD sprovode redovne taktičke i pomorske vežbe u regionu, poput indonežanskog Super Garuda štita, najvećeg od 2009. godine ili zajedničkih američko-kanadskih vežbi u Južnom kineskom moru.

„U informativnoj sferi se radi i na punom obimu – redovno se objavljuju naučni i novinarski članci sa lajtmotivom „kineske pretnje“.

Foreign Affairs, jedan od najvećih američkih časopisa o međunarodnim studijama, učinio je Si Đinpinga i kineski ideološki sistem glavne teme izdanja za novembar/decembar 2022.

U celom svetu je poznata Mao Cedongova fraza: „Kineski narod je ustao na noge“. A NATO se plaši njegovih koraka“, priseća se Širinkina.

Po mišljenju politikologa, čak ni sama Kina nije strašna za Alijansu, već multipolarnost i ekvivalentne multilateralne veze, za koje je Peking apologeta.

Otuda i strateško partnerstvo NATO-EU za suprotstavljanje sistemskim izazovima evroatlantskoj bezbednosti, koje, kako navodi NATO, stvara Kina.

„Verovatno najveći evroatlantski bezbednosni izazov, koji predstavlja Kina je njeno pojavljivanje, kao najvećeg trgovinskog partnera EU 2020. godine, sa Sjedinjenim Državama, koje su logično prešle na drugo mesto, navodi Eurostat.

Gubitak američke „ekskluzivnosti“ i dominantne uloge prava je noćna mora za NATO, koji svim silama pokušava da obuzda zemlje izlazećeg sunca“, uveren je politikolog.

Sergej Lavrov je uveren da će Nebesko carstvo na kraju uspeti da smanji svoju zavisnost od Sjedinjenih Država.

Međutim, Kini je potrebno više vremena da stvori mehanizme, koji mogu zaštititi zemlju, od samovolje Amerikanaca.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …