Borisov: “Sarmat” će biti garant bezbednosti u narednih 40-50 godina! – VIDEO

Najmoderniji strateški raketni kompleks „Sarmat” stupio je na borbeno dežurstvo, saopštio je direktor „Roskosmosa” Jurij Borisov tokom maratona „Podeli svoje znanje”.

Najnovija interkontinentalna balistička raketa „sarmat”, koja je puštena u serijsku proizvodnju, osiguravaće bezbednost Rusije u narednih 40-50 godina, saopštio je generalni direktor Državnog raketnog centra „Makejev” Vladimir Degtjar, još pre pola godine.

„Osigurani su neophodni materijali i proizvodna oprema. ‘Sarmat’ će u narednih 40-50 godina jačati borben potencijal Oružanih snaga i pouzdano osiguravati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U današnjim geopolitičkim uslovima, ovo je naš pouzdan štit, glavni faktor nuklearnog obuzdavanja i garancija mira”, rekao je  tada Degtjar u intervjuu za list „Ruska gazeta”, što se ubrzo i obistinilo, jer je najmoćnija raketa na svetu pripremljena za borbeno dežurstvo.

„Sarmat” će zameniti najtežu stratešku raketu u svetu „Voivod” (po klasifikaciji NATO-a „Satana”, RS-20V).

Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa „sarmat” nema pandana u svetu.

Ona će moći da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, probijajući protivraketnu odbranu i takođe će moći da pogodi mete, bilo gde u svetu, navode ruski eksperti.

Raketa je prvi put lansirana u aprilu 2022. godine sa kosmodroma Pleseck u okviru programa državnih testiranja.

Tada je saopšteno da su sve karakteristike rakete potvrđene, te da su bojeve glave pogodile zadato područje na poligonu na Kamčatki, prenosi Sputnjik.

U junu prošle godine saopšteno  je da su preduzeća ruske državne korporacije „Roskosmos” pokrenula serijsku proizvodnju raketa „sarmat”, te da će prvi raketni puk biti na borbenom dežurstvu, od kraja 2022. godine.

Politika/Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …