Doktori uspešno izvršili transplantaciju bubrega, sa svinje na čoveka!

“Ovo je veliki napredak, velika stvar za medicinu”

Prvi put su hirurzi u istoriji medicine uspešno izvršili transplantaciju bubrega sa svinje na čoveka i organ je, kažu oni, “odmah funkcionisao normalno”.

Hirurška procedura izvedena je u septembru između genetski modifikovane svinje i pacijenta s mrtvim mozgom u bolnici “NYU Langone Health”.

Kako su preneli strani mediji, bubreg je pričvršćen za krvne sudove pacijenta u natkolenici, izvan trbuha.

Spomenuta svinja genetski je modifikovana za uzgoj bubrega, koji je ljudsko telo trebalo da prihvati, što se i dogodilo, kao što je bilo predviđeno.

“Sve se završilo bolje nego što sam uopšte mogao da očekujem.

Bubrezi umrlih ljudi koje presađujemo ne rade odmah, treba im nekoliko dana ili čak nedelja da sve profunkcioniše ali zahvat je odmah uspeo kod ovog pacijenta.

Operacija je izgledala kao i svaka transplantacija, koju sam ikad napravio od živog davaoca organa”, rekao je dr Robert Montgomeri, direktor Instituta za transplantaciju bolnice “NYU Langone”.

Ovaj medicinski i istorijski uspeh komentarisao je i dr Dori Segev, profesor transplantacijske hirurgije na Medicinskom fakultetu “Johns Hopkins”.

“Ovo je veliki napredak, velika stvar za medicinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, potrebno je još istraživanja, kako bi se potvrdila delotvornost postupka.

Moramo da znamo više o dugovečnosti organa”, rekao je.

Neki istraživači veruju da bi genetski modifikovani svinjski bubrezi mogli da se koriste za svega nekoliko meseci.

Međutim, tim hirurga, koji je izvršio prvu takvu transplantaciju, još uvek prikuplja podatke, kako bi objavili svoj završni rad sa svim relevantnim rezultatima.

“I dalje smo zabrinuti zbog činjenice da bi pacijentovo telo na kraju moglo da odbije novi bubreg, jer dugotrajno odbacivanje organa može da se desi čak i s dobro usklađenim donorskim organima ljudskog porekla”, izjavio je dr David Klasen, odgovorni doktor organizacije “United Network for Organ Sharing”.

Ksenotransplantacija ili proces presađivanja organa i tkiva između vrsta, tj. sa životinja na ljude, u prošlosti je uglavnom bio neuspešna procedura (u pitanju su bile šimpanze i svinje), međutim, mnogi stručnjaci na polju medicine tehnologiju uređivanja gena vide, kao ključ za buduće uspešne transplantacije.

Ovaj istorijski momenat će verovatno da pokrene i niz pitanja koja se odnose na ​​etiku uzgoja svinja sa svrhom vađenja njihovih organa.

Međutim, mnogi naglašavaju da se i bez toga samo u SAD godišnje zakolje, otprilike, 100 miliona svinja i to samo zbog prehrambene industrije.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …