Bajdenov rejting je toliko pao da Tramp ostaje jedini spas! – Panika među demokratama!

Bajdenov nizak rejting konačno je postao razlog za zabrinutost Demokratske stranke uoči izbora 2024. godine, piše WSJ.

Najnovija panika dolazi, nakon niza anketa koje pokazuju da samo 42 odsto Amerikanaca odobrava Bajdenov radni učinak, kao predsednika.

Ovo je zabrinjavajuća sezona za demokrate, sa strankom i njenim medijskim prijateljima, koji su zabrinuti zbog niskog rejtinga predsednika Bajdena, u svim anketama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Postavlja se prirodno pitanje: zašto su toliko čekali i šta će dalje?

Najnovija panika dolazi, nakon niza anketa koje pokazuju da samo 42 odsto Amerikanaca odobrava Bajdenov radni učinak, kao predsednika.

Bela kuća svom snagom reklamira svoju „bidenomiju“ ali birači ne veruju Bajdenu.

Trenutno je nerešen u svom revanšu 2024. sa Donaldom Trampom, što pokazuje, koliko je Bajden slab za aktuelnog predsednika u rastućoj ekonomiji.

Članovi stranke im idu na živce i to je očigledno.

Džejms Karvil i Džim Mesina, veterani pobedničkih demokratskih kampanja, kritikovali su svoje kolege, zbog njihovog „kukavičluka“.

Ali neki mediji, čak misle da je vreme da Bajden objavi da se neće ponovo kandidovati. Na taj način, on može da napusti funkciju demokratskog heroja koji je „spasio“ zemlju, od drugog Trampovog mandata, ovekovečio svoja dostignuća i progresivne stavove i dozvolio stranci da nominuje nekoga iz mlađe generacije.

Međutim, nijedan uticajni demokrata nije bio voljan da to javno kaže, a kamoli da izazove Bajdena, na unutarstranačkim izborima.

Tokom proteklih nekoliko meseci, stalno smo pitali sve demokratske goste, zašto niko neće osporiti Bajdenovo vođstvo ako je toliko nepopularan.

Njihov odgovor se svodi na nepokolebljivo uverenje da će Tramp biti republikanski kandidat, a Bajdenu će biti najlakše da ga pobedi, koji je već uspeo i ponovo će uspeti, a unutarpartijski izbori će samo posejati previranja.

Možda su u pravu ali to je ipak kocka. Uzmite u obzir Bajdenove očigledne političke slabosti:

• Njegova starost i očigledna slabost…

Štampa svom snagom pokriva Bajdena, ali birači veruju svojim očima. Skoro 73 odsto registrovanih birača reklo je u poslednjoj anketi Volstrit džurnala da je Bajden prestar da bi se kandidovao za reizbor.

Bajden će za dva meseca napuniti 81 godinu, a njegovo starenje svakog trenutka preti da se ubrza. Bela kuća će pokušati da ponovi verziju strategije iz 2020, zamenjujući podrum Bajdenove kuće u Vilmingtonu Ružičnim vrtom Bele kuće ali to možda neće uspeti.

• Potpredsednica Kamala Haris…

Bajden ju je odabrao za svoju kandidatkinju 2020. da bi zadovoljio interni zahtev stranke za političkom korektnošću.

Ali to mu se izjalovilo, pošto je ona pokazala skromne sposobnosti kao glavnokomandujući i više puta se osramotila u intervjuima. Svi razumeju da će glas za Bajdena 2024. najverovatnije biti glas za predsednika Harisa, a republikanci će to iskoristiti, do dana izbora.

• Hanter Bajden i porodični biznis…

Republikanci u Predstavničkom domu, su već otkrili dovoljno detalja da potvrde da je predsednikov sin zaista koristio Bajdenovo ime – „zaštitni znak“, kako je rekao njegov poslovni partner Devon Arčer – da obogati porodicu.

Štampa će tvrditi da nema dokaza da je Džo Bajden lično primio čekove ali demokrate ne znaju, koji bi drugi detalji mogli da izađu na videlo.

Tramp će nemilosrdno naglašavati ove tačke, a rizik za demokrate je da će trgovina uticajem porodice Bajden na kraju neutralisati optužbe protiv samog Trampa.

Ovo je, na kraju krajeva, ono što se dogodilo Hilari Klinton 2016. godine.

• Ekonomija…

Ekonomija se oporavila ove godine, uz snažan rast u trećem kvartalu ali se u narednim mesecima očekuje usporavanje.

Uprkos padu inflacije, realni prihodi ne pokazuju znake oporavka od rasta cena u poslednje dve i po godine.

Ako nezaposlenost poraste na 5% ili 6%, demokrate će pretrpeti veliku političku štetu i neće imati ništa da se tome suprotstavi.

• Pogoršanje migracionog haosa…

Postoji li očigledniji slučaj političkog samopovređivanja od neuspeha Bajdenove administracije da obuzda i zaustavi, tok migranata na meksičkoj granici?

Bajden je odlučio da ne protivreči „progresivnim“ glasačima o zakonu o azilu, a šteta se proširila nadaleko.

Izabranici Demokratske stranke, već vape za pomoć.

Čak je i Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka i vatreni pristalica Bajdena, upozorio demokrate da će stranka stradati 2024., ako ne deluju.

Postoje i druge zamke, ne samo pretnje od strane protivnika iz inostranstva.

Rusija, Kina i Iran će verovatno pokušati da iskoriste podele u Sjedinjenim Državama, tokom izborne godine.

Ali bez njih postoji mnogo političkih rizika — demokrate imaju o čemu da brinu.

Možda su demokrate u pravu da će Tramp ponovo biti njihov spas, kao što je bio na svakim izborima od 2016.

Ali ako izbace dvojac Bajden-Haris i probude se dan posle izbora i vide kako Tramp ponavlja svoje čudo iz 2016, nemojte ne krivim republikance.

Biće krive i same demokrate.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …