Dodik nesalomiv: Optužnica protiv mene dobra vest, moraće da dokažu, ko je Šmit!

Srpska je sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske, liderima stranaka i srpskim predstavnicima u institucijama BiH, prenosi RTRS.

Na sastanku je, kako navode, potvrđeno potpuno jedinstvo.

„Potpuno odbacujemo optužnicu koja je potvrđena protiv predsednika Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića“, rekao je Dodik.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na sastanku smo, kako kaže, ponovili da Šmit nije legalan visoki predstavnik, kao i da odbacujemo svaku njegovu aktivnost po bilo kom pitanju.

„Smatramo da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika“, poručio je Dodik.

Ustavni sud je, kaže Dodik, po pitanju imovine bio politički instrumentalizovan i oni odbijaju takve odluke.

On je poručio da ukoliko Šmit nametne zakon o imovini, održaće se sednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status Republike Srpske.

„Saglasni smo da je nekorisno, politički štetno i da je nepotrebno da se održavaju sastanci sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD, što uključuje ambasadore, kao i sa Šmitom i osobljem OHR“, rekao je Dodik.

Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da se u narednih nekoliko dana o donesenim zaključcima obaveste strukture Ujedinjenih nacija, EU i zemlje prijatelji Srpske.

Dodik je takođe istakao da je bezbednosna situacija stabilna i da će ostati takva.

„Optužnica dobra vest, moraće da dokažu ko je Šmit“

Milorad Dodik se prethodno oglasio na mreži H navodeći da je optužnica podignuta protiv njega dobra vest, jer će na suđenju morati da dokažu da je Kristijan Šmit ono za šta se predstavlja.

„Optužen sam za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Da bi mi sudili, moraće da dokažu da je Kristijan Šmit ono za šta se predstavlja i da može nametati zakone“, napisao je Dodik.

Pojasnio je da će Sudu morati da predoče odluku o imenovanju Šmita, da javnost vidi ko je tu odluku potpisao i na osnovu čega.

„Ko je uputio notu MIP BiH? Odakle odluke za status? Biće ovo odlična prilika da Sud pokaže da li je Sud BiH ili je kvazisud ko zna čiji“, naveo je Dodik.

Ponovio je da ako je Sud BiH, onda postupa po zakonima koje je donela Parlamentarna skupština BiH, kao jedina ustavno ovlašćena za donošenje zakona.

RT

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pukovnik Matvijčuk: Uklanjanje Abramsa sa prve linije će smanjiti ruske gubitke

Vojni ekspert Anatolij Matvijčuk je u razgovoru za Lenta.ru izneo prednosti za Rusiju, od povlačenja …