Burkina Faso, Niger i Mali formirali bezbednosni pakt!

Tri zapadnoafričke zemlje u kojima vlast drže vojne hunte, Mali, Burkina Faso i Niger, formirale su bezbednosni pakt, uz obećanje da će jedna drugoj pružiti pomoć u slučaju pobune ili spoljne agresije.

Tri strane su sporazum o formiranju Saveza država Sahela potpisale u Bamaku, prestonici Malija.

U povelji pakta, koji je nazvan Savez država Sahela, navodi se da će se “svaki napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne ili više ugovornih strana smatrati agresijom i na ostale strane”, prenosi Rojters.

Navodi se i da će države pomoći jedna drugoj ”pojedinačno ili kolektivno, uključujući i upotrebu oružane sile”.

‘Danas sam sa šefovima država Burkina Faso i Niger potpisao povelju kojom se uspostavlja Savez država Sahela, s ciljem uspostavljanja okvira za kolektivnu odbranu i međusobnu pomoć”, napisao je lider malijske hunte Asimi Goita na svom nalogu na Tviteru.

Članice novoosnovanog saveza bile su, uz Čad i Mauritaniju, članice udruženih snaga saveza G5 Sahel, koje podržava Francuska.

Mali je napustio organizaciju nakon vojnog udara u toj zemlji, dok je svrgnuti predsednik Nigera Mohamed Bazum rekao u maju prošle godine da su snage sada “mrtve” nakon odlaska Malija.

Francuska je bila prinuđena da povuče svoje trupe iz Malija i Burkine Faso i u napetim je odnosima sa huntom koja je preuzela vlast u Nigeru nakon što je od nje zatražila da povuče svoje trupe i svog ambasadora.

RTS

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …