Burkina Faso, Niger i Mali formirali bezbednosni pakt!

Tri zapadnoafričke zemlje u kojima vlast drže vojne hunte, Mali, Burkina Faso i Niger, formirale su bezbednosni pakt, uz obećanje da će jedna drugoj pružiti pomoć u slučaju pobune ili spoljne agresije.

Tri strane su sporazum o formiranju Saveza država Sahela potpisale u Bamaku, prestonici Malija.

U povelji pakta, koji je nazvan Savez država Sahela, navodi se da će se “svaki napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne ili više ugovornih strana smatrati agresijom i na ostale strane”, prenosi Rojters.

Navodi se i da će države pomoći jedna drugoj ”pojedinačno ili kolektivno, uključujući i upotrebu oružane sile”.

‘Danas sam sa šefovima država Burkina Faso i Niger potpisao povelju kojom se uspostavlja Savez država Sahela, s ciljem uspostavljanja okvira za kolektivnu odbranu i međusobnu pomoć”, napisao je lider malijske hunte Asimi Goita na svom nalogu na Tviteru.

Članice novoosnovanog saveza bile su, uz Čad i Mauritaniju, članice udruženih snaga saveza G5 Sahel, koje podržava Francuska.

Mali je napustio organizaciju nakon vojnog udara u toj zemlji, dok je svrgnuti predsednik Nigera Mohamed Bazum rekao u maju prošle godine da su snage sada “mrtve” nakon odlaska Malija.

Francuska je bila prinuđena da povuče svoje trupe iz Malija i Burkine Faso i u napetim je odnosima sa huntom koja je preuzela vlast u Nigeru nakon što je od nje zatražila da povuče svoje trupe i svog ambasadora.

RTS

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Više od 10.000 Ukrajinaca se predalo preko radio-veze: Spasila ih frekvencija “Volga”…

Frekvencija 149.200, koja može da se uhvati sa bilo kog digitalnog radija, spasava život ukrajinskih …