Pentagon „iscrpeo skoro svu dostupnu bezbednosnu pomoć za Ukrajinu“, a rezultata nigde!

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je u subotu nacrt zakona o kratkoročnom finansiranju, kako bi federalne agencije ostale otvorene do 17. novembra, nakon što su se Predstavnički dom i Senat složili sa dokumentom u poslednjem trenutku – koji izričito isključuje bilo kakva nova sredstva za Kijev.

Američko ministarstvo odbrane (DoD) „iscrpelo je skoro sva raspoloživa sredstva za bezbednosnu pomoć Ukrajini“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Pentagona, preneo je američki emiter.

Primedbe su uslijedile, nakon što je Kongres blokirao bilo kakva nova sredstva za Ukrajinu u subotu, dok su američki zakonodavci zaključili posljednji dogovor o potrošnji u pokušaju da spreče zatvaranje vlade.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dok je Bajdenova administracija tražila dodatnih 20,6 milijardi dolara u pronalasku za Kijev, predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti odlučio je da isključi svu takvu pomoć iz vladinog zakona o potrošnji, kako bi se što pre pozabavila gašenjem, što je potez za koji je jedan američki list tvrdio da će ga „poslati trenutni udarni talasi kroz evropske prestonice i vladu u Kijevu“.

Otprilike tri sata pre isteka roka u ponoć, Senat je odobrio meru zaustavljanja, nakon što je Dom usvojio zakon ranije tog dana.

Nacrt je potom na brzinu potpisao predsednik Džo Bajden u subotu kasno uveče, a POTUS je u saopštenju naveo da je „dvostranačka većina u Predstavničkom domu i Senatu glasala da vlada ostane otvorena, sprečavajući nepotrebnu krizu, koja bi nanela bespotreban bol milionima vrednih Amerikanaca“.

„Ovaj zakon osigurava da će vojnici za aktivnu službu nastaviti da primaju plate, putnici će biti pošteđeni kašnjenja na aerodromima, milioni žena i dece će i dalje imati pristup vitalnoj pomoći u ishrani i još mnogo toga.

Ovo je dobra vest za američki narod,” dodao je on.

Ovo je usledilo, nakon što je zamenik ministra odbrane Majkl Mekord upozorio u pismu liderima Kongresa da „bez dodatnog finansiranja sada bismo morali da odložimo ili smanjimo pomoć kako bismo ispunili hitne zahteve Ukrajine, uključujući protivvazdušnu odbranu i municiju, koji su kritični i hitni sada kao Rusija priprema za izvođenje zimske ofanzive“.

Republikanci i demokrate su u više navrata klecali oko pomoći SAD Ukrajini, koja je porasla na ogromnih 75 milijardi dolara, od početka ruske specijalne vojne operacije.

Moskva je ranije upozorila da bi takvo finansiranje doprinelo daljem produžavanju sukoba u Ukrajini i učinilo SAD, direktno uključenim u zastoj.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …