Uprkos pretnjama i mitu, u Slovačkoj pobedio predsednik koji je protiv maski, karantina i finansiranja korumpiranog ukrajinskog režima!

Slovačka socijaldemokratska stranka (SMER-SD) preuzela je glavnu prednost, nakon subotnjih parlamentarnih izbora, a rezultati iz većine okruga su joj dali prednost od 6 posto, u odnosu na njenog prozapadnog rivala, Progresivnu Slovačku.

Stranku SMER-SD predvodi bivši premijer Robert Fico, koji je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i javno kritikovao sankcije Evropske unije Rusiji, kao neefikasne i štetne.

„Mi smo mirna zemlja“, izjavio je Fico na prošlosedmičnom skupu, dodajući da ako je njegova stranka pobedila „neće poslati nijedan metak [opštine] u Ukrajini“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stranka Progresivna Slovačka, koja je nepokolebljiv zagovornik politike EU, drugoplasirana je sa nešto više od 17% glasova, uz 95% prebrojanih glasačkih listića.

Njen 39-godišnji lider Mihal Simečka, potpredsjednik Evropskog parlamenta, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će Slovačka nastaviti s podrškom Ukrajini.

Stranka HLAS (Glas) je treća po anketama, tek nešto manje od 15%. Njen lider Peter Pelegrini nazvao je pobedu i nije isključio moguću koaliciju sa Ficom.

S obzirom da nijedna stranka nije spremna da osvoji većinu mesta, Slovačka će morati da formira koalicionu vladu.

Ostale stranke koje su prešle prag su konzervativni Kršćansko-demokratski pokret (KDH) liberalna sloboda i solidarnost (SaS) kao i konzervativna koalicija običnih ljudi i nezavisnih ličnosti (OL’aNO) s Kršćanskom unijom i Za Narodnu stranku.

Slovačka nacionalna stranka takođe je prešla prag od 5%. Lider Andrej Danko izrazio je spremnost da uđe u koaliciju sa Ficom, kako bi se „takmičio sa liberalizmom”, dok je Simečku uporedio sa „povređenom lokvicom”.

Izgledi za vladu koju predvodi Fićo doveli su do uzbune u EU, gde se zvaničnici u Briselu plaše da bi se mogli pridružiti Mađarskoj u osporavanju konsenzusa EU o Ukrajini, te stavite veto na buduću vojnu pomoć ili glasajte protiv dodatnih paketa sankcija protiv Rusije.

Članica NATO-a Slovačka je Kijevu isporučila oklopne transportere, haubice i celu svoju flotu borbenih aviona MiG-29 iz sovjetske ere.

Međutim, Fico je jasno stavio do znanja da neće bespogovorno slediti vodstvo SAD-a, ako bude izabran.

Ruska spoljna obavještajna služba tvrdi da je prošle sedmice Vašington bio spreman da ide na sve, uključujući učešće i mito, kako bi osigurao pobedu aktuelne slovačke vlade, kako bi sprečio da se to dogodi.

Postao je najistaknutiji politički predstavnik pokreta protiv maski i vakcinacije, što objašnjava reakciju Zapada i mejnstrim medija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …