Turci tuže Hrvatsku pred sudom u Strazburu

Turski investitor tuži Hrvatsku pred Sudom u Strazburu zbog štete od 250 miliona evra.

Turski investitor pokrenuo je protiv Hrvatske postupak pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, a u fokusu spora je geotermalna elektrana u okolini Bjelovara koja bi do 2031. trebalo da dobije, više od milijardu kuna podsticaja.

Turski BLT tvrdi da je oštećen za 250 miliona evra, a hrvatska strana tvrdi da neregularnosti nema.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Postupak protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava pokrenut je na osnovu tužbe koju je podnela turska kompanija BLT Enerji Elektrik Enerjisi Toptan Satiš, ulagač u geotermalne izvore kraj Bjelovara.

Kako prenosi zagrebačka TV N1, reč je o poznatom sporu turske firme i hrvatskog preduzetnika Dragana Jurilja koji je, kako tvrdi BLT u tužbi, preuzeo celu investicijsku kompaniju. Inače, BLT u Hrvatskoj predstavlja turski MB holding, investitora koji je u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara razvio i pokrenuo prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj.

Na njenom otvaranju u novembru 2019. bio je i tadašnji ministar Tomislav Ćorić, a dve godine ranije projekat je obišla i tadašnja predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Investitori sada tvrde da su zbog niza sudskih odluka hrvatskih sudova oštećeni, odnosno da im je povređeno pravo na uživanje vlasništva i pravično suđenje.

Turskog investitora, koji je držao 80 posto vlasništva u firmi i nosilac je projekta – Geoen d. o. o. – manjinski partner Jurilj, odnosno firma Geothermal Solutions, koja je suvlasnik 20 posto, uspeo je, kaže investitor, u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda da izbaci iz vlasništva kompanije i preuzme rukovođenje.

I vlasništvo nad zemljištem elektrane takođe je u zemljišnim knjigama prebačeno, na manjinskog partnera.

To je rezultiralo brojnim sudskim sporovima, a sada i ovim koji je protiv Hrvatske pokrenut, na Evropskom sudu za ljudska prava.

Osnov tužbe je navod BLT da je Visoki trgovački sud Hrvatske 26. februara 2021. doneo odluku pogrešno primenivši materijalno pravo, čime je BLT-u onemogućio efikasnu zaštitu pred sudom.

BLT je obrisan iz sudskog registra vlasničkih udela u firmi Geoen, pa je sve pripalo manjinskom vlasniku, firmi Geothermal Solutions, u Juriljevom vlasništvu.

BLT u tužbi ističe da su im u Hrvatskoj povređena prava na pravično suđenje i uživanje vlasništva, te obrazlaže da je, kao većinski vlasnik, osigurao finansiranje izgradnje elektrane kao i u razvoj projekta uložio svoje znanje i iskustvo (know-how).

Naveli su i da im je dodatno povređeno pravo na pravično suđenje kada im je tužbu odbacio i Ustavni sud uz obrazloženje da ne želi da razmatra njihov predmet.

Stoga zaključuju da su hrvatski sudovi svojim odlukama propustili da obezbede minimum pravne zaštite potrebne BLT-u u pogledu njegovih udela u Geoenu.

S druge strane, Jurilj u medijima negira bilo kakvu neregularnost.

“Svi su procesi legitimni i svaki investitor u RH je dužan da poštuje pravosnažne sudske odluke, bio zadovoljan ili ne. Nisam ni ja zadovoljan svim presudama”, kaže Jurilj.

Od Hrvatske Evropski sud za ljudska prava sada traži objašnjenje da li su domaći sudovi poštovali pravo na privatno vlasništvo koje štiti Evropska konvencija.

Inače, reč je o investiciji vrednoj 35 miliona evra, a do 2031. termoelektrana bi trebalo da primi više milijardi kuna podsticaja.

BLT tvrdi da je šteta koju je do sada pretrpeo čak 250 miliona evra, odnosno gotovo 1,9 milijardi kuna.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …