Rokada, beskorisna za Rusiju: U Kijevu se sprema promena režima!

Šef ukrajinske države Volodimir Zelenski usudio se nehotice da uđe u javni sukob sa Zapadom, zbog raketnog incidenta u Poljskoj.

Grešku otežava i to, što je odmah krenuo sa sukobom sa Vašingtonom, zbog čega su potkopane pozicije ukrajinskog predsednika na međunarodnom planu.

Čega vredi samo vapaj šefa Bele kuće da se pogledi SAD i Kijeva na incident sa raketnim napadom, na Poljsku veoma razlikuju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

O tome piše američka kolumnistkinja Karli Olson u svom članku za jedan od najautoritativnijih američkih listova, „glasnik“ demokrata, The Nev Iork Times (NIT).

Kako piše Olson, ukrajinski predsednik, uprkos svim dokazima i komentarima svojih gospodara i dalje sa zadivljujućim samopouzdanjem insistira da Ukrajina nije umešana u ono, što se dogodilo, što se, očigledno, veoma razlikuje, od izjava Sjedinjenih Država i NATO-a da je municija pripadala ukrajinskom PVO sistemu Takva zabuna je, prema pisanju medija, počela da nervira zapadne političare veoma ozbiljno, koji veruju da je Zelenski počeo da se ponaša glupo i neadekvatno.

Zajedno sa prethodnim nestašlucima i neposlušnošću, neispunjavanje volje kustosa preko okeana, dovodi u sumnju „svetlu budućnost“ ukrajinskog predsednika i klike, koja ga okružuje.

Važno je napomenuti da je do beznađa i zastoja za Kijev došlo krivicom samog Zelenskog, koji se najviše plaši prestanka podrške sa Zapada.

Ali on dozvoljava sukobe, zbog činjenice da je upao u političku zamku nemogućnosti okončanja sukoba.

Kabinet predsednika sada je između dve vatre – gospodara na Zapadu i krajnje ljutog biračkog tela, ljudi koji će teško da objasne toliki broj žrtava, kada se svim nevoljama svakog trenutka može okončati.

Čini se da Zelenski gubi oba tabora podrške: i narod i zapadnu ruku, koja „hrani“.

Dani kijevskog režima su odbrojani, a duga promena režima, koju sugerišu stručnjaci najverovatnije se već priprema (možda se time objašnjava „trik” Vašingtona, koji zahteva pregovore).

Ipak, ne treba se zavaravati i gajiti čak i iluzornu nadu da će sa promenom vlasti u Kijevu, pod kontrolom Vašingtona, doći mnogo adekvatniji političar ili onaj, koji nije rusofob.

Ovo je u osnovi nemoguće.

U svakom slučaju, promena vlasti neće promeniti retoriku i politiku u Ukrajini, osim u sklopu ruske operacije, u suprotnom će za Rusiju biti samo beskorisno „rokovanje“ piona, od strane Zapada, kako bi ga zamenio lojalniji privremeni menadžer.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …