Zaharova: “Momentalno obustavite borbe”!

Zvanična Moskva je zabrinuta eskalacijom situacije u zoni palestinsko-izraelskog konflikta, navela je Marija Zaharova.

Zvanična Moskva izražava principijelan i dosledan stav da taj konflikt, koji traje već 75 godina, ne može da se reši vojnim putem već isključivo diplomatsko-političkim sredstvima, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

Ovaj konflikt je moguće rešiti isključivo sveobuhvatnim pregovorima na međunarodno-zakonodavnoj osnovi koja podrazumeva stvaranje palestinske nezavisne države u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu, koja će živeti u miru i bezbednosti zajedno sa Izraelom, stoji u saopštenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Navodi se i da Moskva trenutnu eskalaciju velikog obima razmatra kao izuzetnu opasnu projavu začaranog kruga nasilja što je posledica hroničnog nepoštovanja rezolucija UN i Saveta bezbednosti i faktičke blokade rada bliskoistočnog “kvarteta“ međunarodnih posrednika u sastavu Rusije, SAD, EU i UN od strane Zapada.

Zaharova je u saopštenju pozvala palestinsku i izraelsku stranu da momentalno obustave borbe, da odustanu od nasilja i da budu suzdržani sa ciljem da se, uz pomoć međunarodne zajednice, pokrenu pregovori sa ciljem uspostavljanja sveobuhvatnog, trajnog i dugoočeivanog mira na Bliskom istoku.

Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …