Iznenadni napad Hamasa i veliki neuspeh izraelske obaveštajne službe – VIDEO UŽIVO

Sve ovo sugeriše da je napad Hamasa – kao i prethodni iznenadni napadi organizacije, uključujući i one koji su koristili tunele, koji vode u Izrael – bio pažljivo pripremljen.

Možda je jedna od važnih tačaka, to što – kako primećuju izraelski mediji – izraelske odbrambene snage i obaveštajne službe nisu smatrale incidente u kojima je Hamas u poslednjih nekoliko meseci bio “fabrika”, u pripremi za rat.

Dok su se sukobi sa Hamasom, nastavljali u zajednicama na jugu zemlje, izraelski mediji su se pitali kako se tako nešto može dogoditi na 50. godišnjicu Jom Kipurskog rata, kada je Izrael napala koalicija arapskih država – rat, koji je dugo trajao smatrali rezultatom kolosalnog neuspeha obaveštajnih službi?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Sada ceo Izrael zanima jedno: gde je ID, gde je policija, gde su službe bezbednosti? Eli Marom, bivši šef izraelske mornarice, rekao je uživo u eteru.

Video uživo:

„Ovo je užasan neuspeh. Snage bezbednosti su podbacile, a to je dovelo do ogromnih posledica“.

Kako su militanti Hamasa napredovali, izraelski zvaničnici su satima otvoreno kritikovali rukovodstvo zemlje, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, na društvenim mrežama i u medijima.

Ćutanje čelnika zemlje prekinuo je govor ministra odbrane Joava Galanta.

Ali jedno je jasno: ovaj napad se dogodio usred perioda dubokog društvenog preokreta u Izraelu.

Netanjahuova krajnje desničarska vlada, koja uključuje ljude, koji uopšte ne bi trebalo da budu na javnim funkcijama, kao što je ministar za nacionalnu bezbednost Ben Gvir, dugo je dodavala ulje na ionako tešku situaciju, na okupiranim teritorijama.

Netanjahuov besmisleni i sebični sukob sa velikim delovima izraelskog društva – usredsređen na planove za podrivanje Vrhovnog suda, koji su naširoko kritikovani, čak i kada se samom Netanjahuu trenutno sudi za korupciju – postao je glavna tema javne debate, što je dovelo do toga da mnogi rezervisti prete da će napustiti vojnu službu.

Kada se Netanjahu konačno obratio, to je bio dokaz da su izraelski politički establišment i bezbednosne službe bili duboko šokirani, onim što se dogodilo.

Prema rečima premijera, ovo nije „operacija“ ili još jedna „runda“ neprijateljstava – već govorimo o ratu.

Pošto Hamas ne može dugo da izdrži svoju ofanzivu, izvesno je da će se ona završiti u maksimalnom teroru.

Glavni cilj akcije bio je i ostao šok.

Sada je veliko pitanje koliki će biti odgovor Izraela.

Napad Hamasa, koji je Netanjahu već nazvao ratom, povećao bi pritisak na premijera sa krajnje desnice, koja je dugo pritiskala na odlučujući napad na Pojas Gaze, a možda čak i na njegovu punu ponovnu okupaciju.

Izveštaji prijatelja u Pojasu Gaze i Izraelu ukazuju, na to da su ljudi obuzeti intenzivnim strahom, od onoga što bi se sledeće moglo dogoditi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …