Bela kuća naredila Ministarstvu odbrane: Amerikanci, spremite plan za “najgori mogući scenario”!

Bela kuća navodno je naredila Ministarstvu odbrane da počne pripremu planova za “najgori mogući scenario”, na Bliskom istoku.

Taj scenario bi značio da bi SAD morale da evakuišu, na stotine hiljada američkih državljana iz regiona.

To znači da bi bile evakuisane na stotine hiljada američkih državljana iz regiona, od kojih je oko 600.000 u Izraelu i Libanu, naveo je Vašington post, pozivajući se na čak četiri zvaničnika koji su uključeni u izradu tog plana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Najviši zvaničnici, kako se dalje navodi, drže taj plan u tajnosti, kako se među američkim državljanima ne bi stvorila panika.

Podsetimo, Izrael još uvek nije započeo kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, a navodno mu je to sugerisalo američko rukovodstvo, zabrinuto za bezbednost kako talaca koje drži Hamas, tako i za sopstvene “interese” na Bliskom istoku.

Među njima su svakako američki državljani.

Takođe, postoji opravdan strah da će se, ukoliko Izraelske odbrambene snage uđu u Pojas Gaze, u tom trenutku sukob raširiti i zahvatiti skoro sve okolne države.

Najveća opasnost dolazi od Hamasa u Libanu, ali i od Irana, što američkoj administraciji, kojoj slede predsednički izbori i koja je već pod udarom kritika zbog finansiranja rata u Ukrajini, nikako ne treba.

Iako tvrdnje iznesene na društvenoj mreži Iks nisu zvanično potvrđene, poznato je da je Stejt department već naredio svom osoblju iz Američke ambasade u Iraku da se evakuiše, a takođe su podigli nivo upozorenja za američke državljane da nikako ne putuju na Bliski istok.

Rečeno im je da mogu biti napadnuti.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …