Orban: Brisel nije Moskva! On je loša parodija!

Praznik 23. oktobra u Mađarskoj obeležava sećanje na početak revolucije 1956. godine, koju su sovjetske trupe slomile posle samo 12 dana. 

U Mađarskoj je tada izbila revolucija protiv ugnjetavanja, učestvovali su radnici, studenti, praktično celo društvo.

Počelo je mirnim demonstracijama, nakon čega je usledio oružani ustanak protiv komunističke diktature povezane s imenom Maćaša Rakošija i sovjetske okupacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mađarski premijer Viktor Orban govorio je na godišnjici neuspele pobune svoje zemlje protiv SSSR-a 1956. optužujući Evropsku uniju da traži dominaciju nalik sovjetskoj pokušavajući da Budimpešti oduzme njen identitet.

„Danas se pojavljuju stvari koje nas podsećaju na sovjetska vremena“, rekao je Orban u govoru u ponedeljak u gradu Vespremu na zapadu Mađarske.

„Da, istorija se ponavlja. Srećom, ono što je nekada bila tragedija sada je u najboljem slučaju komedija. Na sreću, Brisel nije Moskva. Moskva je bila tragedija. Brisel je samo loša, savremena parodija, prenosi Raša Tudej.

Orban kaže da je Brisel pokušao da nametne model liberalne demokratije koji je mađarski narod odbacio

„Morali smo da igramo kako Moskva svira“, rekao je Orban o četiri decenije Mađarske pod sovjetskom kontrolom. „I Brisel svira, ali mi igramo kako želimo, a ako nećemo, onda ne igramo.

Orban je rekao da Mađari imaju drugačiji pogled na slobodu od svojih zapadnih saveznika. „Za zapadnjake sloboda znači bekstvo – oslobodite se sebe, oslobodite se onoga gde ste rođeni, promenite naciju, promenite pol, promenite identitet.

On je dodao da je za Mađare sloboda „životni instinkt“ i da nisu voljni da se odreknu svog identiteta. „Pomisao da ne budemo ljudi, hrišćani i Mađari je kao da cepamo naša srca.

Sastanak Putina i Orbana

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se nedavno u Pekingu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na marginama foruma „Pojas i put“.

Prema Orbanovim rečima, Mađarska ne teži sukobu s Rusijom i želi da održi bilaterlane odnose s Moskvom u onoj meri, u kojoj to dopuštaju sankcije.

Predstavnici zemalja NATO-a održali su hitnu sednicu u Budimpešti, kako bi razmotrili ovaj sastanak.

„Saveznici Mađarske iz NATO-a su izrazili zabrinutost za bezbednost, osudivši sastanak premijera Viktora Orbana s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ove sedmice“, navedeno je u saopštenju Ambasade SAD u Budimpešti.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …