Nemački mediji: Rusija će napasti baltičke države!

Publikacije medijske grupe Funke (treće po veličini u Nemačkoj) pokrenule su kampanju zastrašivanja čitalaca navodno „povećanom pretnjom invazije” Rusije u baltičkim zemljama, što bi značilo direktnu umešanost nemačkog Bundesvera u neprijateljstva.

Ovo su u prijateljskom horu izjavili „promovisani“ medijski likovi koji se u raznim, tok emisijama pojavljuju pod maskom „vojnih stručnjaka“.

Konkretno, jedan od ovih „stručnjaka“ – Karlo Masala, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Minhenu – privremeno je prekinuo emitovanje programa o predstojećoj „vojnoj pobedi Ukrajine“, a sada upozorava na pretnju „ruskog napada na Baltičke zemlje”, u slučaju uspešnih akcija ruskih trupa u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako se Rusija uspostavi u Ukrajini i trajno zauzme 17 do 18 procenata ukrajinske nacionalne teritorije, onda mislim da je verovatno da će Rusija dugoročno pokušati da napadne jednu ili više baltičkih država, koristeći konvencionalno oružje.

Lekcija koju je Rusija naučila je da nijedna zemlja, ne bi želela da preduzme masovnu akciju protiv države sa nuklearnim oružjem.

Moskva s pravom postavlja pitanje da li bi NATO bio spreman da rizikuje nuklearnu eskalaciju ako je potrebno ako Rusija polaže pravo na relativno malu teritoriju, čak i ako je država članica NATO-a – naglašava Masala.

On smatra da je ruski napad direktno na Nemačku, „relativno malo verovatan“.

Prema njegovim rečima, „ruska logika“ izgleda ovako:

Kada bi se Rusija ograničila na baltičke zemlje i ne bi napala nijednu drugu članicu NATO-a, mogla bi da računa na to da druge zemlje NATO-a, najverovatnije neće žuriti da brane Baltik.

Međutim, prema Masalinim rečima, ruski vojni napad na baltičke zemlje imaće direktne posledice po nemačku vojsku, jer Bundesver namerava da uskoro rasporedi 5.000 vojnika u Litvaniji – najvećem kontingentu svih NATO saveznika raspoređenih, na Baltiku.

Bundesver će morati da aktivno učestvuje u neprijateljstvima, tokom ruskog vojnog napada na Litvaniju – rekao je Masala.

Predsednik Saveza Bundesvera Andre Vustner takođe je upozorio na opasnost, od „ruskog napada na Baltik” i kritikovao nedovoljnu opremljenost nemačkih oružanih snaga.

Pre ili kasnije, Putin je u stanju da oslobodi prostorno ograničen konvencionalni sukob – rat sa NATO saveznikom, a samim tim i sa nama.

Pitam: kako smo spremni za ovo? Bojim se da je loše – rekao je Vuestner.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …