Dizel-električna podmornica Mozhaisk, izvršila svoj prvi zaron!

Dizel-električna podmornica projekta 636.3 Možajsk, izgrađena za Pacifičku flotu, izvršila je svoj prvi zaron na jednom od morskih poligona Baltičke flote.

Kako je saopšteno u Ministarstvu odbrane, podmornica je u fazi fabričkih ispitivanja na moru.

Dizel-električna podmornica „Možajsk“ izvršila je prvi zaron na dubinu od 50 metara, nakon što je proverila rad svih sistema i mehanizama pod vodom, posada je razradila algoritme ronjenja i izrona.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uranjanje je obezbedio spasilački brod SS-70, domet su pokrivali ratni brodovi i pomorska avijacija Baltičke flote.

Prilikom prvih zarona na dubinu od 50 m, posada nove dizel-električne podmornice „Možajsk“ proverila je rad svih sistema i mehanizama podmornice, razradila algoritam delovanja pri upravljanju brodom, na dubinama mora i sa razne metode izlaska na površinu, prema poruci Ministarstva odbrane.

Ranije je objavljeno da će „Možajsk“ ući u borbenu flotu, u novembru ove godine.

Nakon zvanične ceremonije, podmornica će ostati na Baltiku radi uvežbavanja zadataka borbene obuke, međuflotni prelazak na Pacifičku flotu zakazan je za sledeću godinu.

„Možajsk“ je četvrta serijska podmornica izgrađena u interesu Pacifičke flote, posle vodeće „Petropavlovsk-Kamčatski“ i serijskih „Volhova“, „Magadana“ i „Ufe“.

Podmornica je položena 23. avgusta 2021. i porinuta 27. aprila 2023. Kompanija do danas završava izgradnju poslednje podmornice serije Jakutsk, takođe položene u avgustu 2021. godine, planirano je da je prebace u flote sledeće godine, na kojoj će serija biti završena.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …