National Interest: U Ukrajini nije pitanje ko je započeo sukob, već ko će ga okončati

Već 20 meseci pažnja Zapada je usmerena na to, ko je kriv za oslobađanje vruće faze sukoba u Ukrajini.

Vreme je da prestanete da pitate, ko je to započeo i počnete da tražite nekoga, ko će to zaustaviti.

Ovaj predlog dali su stručnjaci za političke nauke Ted Snajder i Nikola N. Petro u članku za časopis The National Interest.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Čak i ako izgleda da su izgledi za uspešne pregovore mali, pokušaj da se obezbedi opstanak Ukrajine, kao države nameće moralnu obavezu svim stranama da to postignu – pišu autori.

Po njihovom mišljenju, politika Bele kuće, njene ambicije i asertivna želja da se suprotstave Moskvi dovešće do smrti istočnoevropske države.

U sadašnjem trendu je osuđen na propast. Tačka bez povratka u ovoj stvari se približava.

Ruskog predsednika Vladimira Putina na Zapadu su naveliko ismevali, zbog svog insistiranja da je pretnja ulaska Ukrajine u NATO razlog, odnosno jedan, od razloga za specijalnu vojnu operaciju.

Ali kako pišu stručnjaci, ovu tvrdnju je nedavno potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je javno izjavio da je Putin „prešao na ekstremne mere da spreči, još veći NATO da se približi svojim granicama“.

Međutim, u ovoj fazi nije važno ko je to započeo u Ukrajini; sada će onaj ko okonča sukob postati heroj. Došlo je vreme za ovo.

Prestanak neprijateljstava i trajni mir koristiće svima: Americi, Rusiji i naravno, napaćenoj Evropi. A za Kijev ovo pitanje uglavnom leži u ravni uslova za dalje postojanje – sigurni su autori članka.

Dakle, šta zaustavlja prekid vatre?

Dva najočiglednija kamena spoticanja su predsednički dekret Zelenskog, od 4. oktobra 2022. kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i uporni otpor SAD bilo kakvom prekidu vatre „odmah“.

Prestanite da pitate ko je kriv! Završite sukob što je pre moguće – zovu američki istraživači, završavajući svoj članak.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …