SAD i Velika Britanija se protive antinacističkoj rezoluciji u UN-u!

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje veličanje neonacizma, rasizma i drugih oblika mržnje, uprkos protivljenju mnogih zapadnih zemalja – uključujući SAD, Veliku Britaniju i Kanadu.

Rezolucija kojom se osuđuje “opstanak i ponovno oživljavanje neonacizma, neofašizma i nasilnih nacionalističkih ideologija zasnovanih na rasnim i nacionalnim predrasudama” usvojena je u petak sa 111 glasova za, 50 protiv i 14 uzdržanih.

Ne izdvajajući nijednu zemlju, dokument dalje izražava „duboku zabrinutost“ zbog veličanja nacističkih ličnosti i pokreta, uključujući bivše pripadnike Vafen SS i drugih jedinica koje su se borile protiv antihitlerovske koalicije tokom Drugog svetskog rata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Liza Karti, izaslanica SAD u Ekonomskom i socijalnom savetu UN, tvrdila je da rezolucija koju su sponzorisali Rusija i 35 drugih zemalja „nije ozbiljan napor u borbi protiv nacizma“, već „eklatantan pokušaj Rusije da postigne svoje geopolitičke ciljeve“.

„Ovo je sada još nečuvenije, kada Rusija koristi lažne optužbe za nacizam, kako bi pokušala da opravda svoj agresorski rat protiv Ukrajine“, naveo je Karti u saopštenju.

Moskva je više puta skrenula pažnju na otvorene proslave veterana SS-a i članova Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) čiji su članovi sarađivali sa nacističkom Nemačkom, u današnjoj Ukrajini.

„Neonacistički marševi i baklje u čast, onih koji su aktivno radili sa nacistima i bili saučesnici u njihovim zločinima održavaju se ulicama gradova u centru Evrope“, rekao je ruski diplomata Grigorij Lukjancev u svom govoru u UN-u, u petak.

Ukrajina je bila jedna od zemalja, koje su glasale protiv rezolucije.

Nekoliko jevrejskih grupa i nekoliko zemalja, uključujući Rusiju i Poljsku, oštro su osudile ovacije koje je kanadski parlament dao ukrajinskom SS veteranu Jaroslavu Hunki, tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u septembru.

Incident je doveo do ostavke predsjedavajućeg Donjeg doma Kanade Entonija Rote, koji je tvrdio da nije znao za Hunkinu prošlost.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …