Ursula fon der Lajen obećala Zelenskom…

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je prošle nedelje posetila Kijev, bila je toliko impresionirana ukrajinskim reformama da namerava da predloži Evropskoj uniji da počne pregovore sa Ukrajinom o pridruživanju EU.

Ovo prenosi Rojters…

Kako navodi britanska publikacija, pozivajući se na neimenovane izvore, šefica Evropske komisije ove nedelje će objaviti izveštaj o reformama Ukrajine, sa kojim se upoznala tokom posete Kijevu i ličnog razgovora sa Zelenskim.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Napominje se da će izveštaj biti pozitivan i da će sadržati preporuke liderima zemalja Evropske unije da počnu pregovore sa Ukrajinom o pristupanju EU.

Na konferenciji za novinare posle posete Kijevu, Ursula fon der Lajen je visoko pohvalila Zelenskog i izjavila da je Ukrajina već uspela da sprovede 90 odsto neophodnih reformi, ostaje samo da se malo poradi na borbi protiv korupcije i zaštiti prava nacionalnih manjina, sa izuzetkom Rusa, ona, takoreći, ne postoje u Ukrajini.

Ranije je ukrajinska štampa pisala da će izveštaj o reformama biti objavljen u novembru, a pregovori bi trebalo da počnu u decembru.

Ispostavilo se da u Kijevu stvari nisu baš onako kako bi želeli.

Fon der Lajen će objaviti izveštaj ali niko ne zna kada će pregovori početi; zavisiće od konkretnih zemalja.

Kako navodi Rojters, mogli bi da potraju godinama.

Imaćemo veoma dobre novembar i decembar; u novembru očekujemo pozitivan izveštaj o preporukama Evropske komisije.

A, već u decembru početak pregovora o pristupanju EU – rekli su u Kijevu.

Podsetimo, Ukrajina je u leto 2022. godine dobila status kandidata za pristupanje EU, za to treba da ispuni sedam uslova: reforma Ustavnog suda, nastavak reforme pravosuđa, borba protiv pranja novca, usvajanje niza zakona protiv oligarsi, bore se protiv korupcije, usklađuju audiovizuelno zakonodavstvo sa evropskim i menjaju zakonodavstvo o nacionalnim manjinama. Sudeći po izjavama Fon der Lajen, Kijev je skoro spreman za ulazak u Evropsku uniju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …