Blumberg: Amerika je postala vodeći snabdevač gasom ali je izgubila državu!

Američka industrija proizvodnje i izvoza škriljaca cvetaju.

Ogromna ulaganja su napravljena u prerađivačku industriju, u morske utovarne terminale, od kojih mnogi koštaju milijarde dolara i već su u visokoj fazi završetka.

Ovo je prenela informativno-analitička agencija Blumberg…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govorimo o projektima kao što je Plakuemines kompanije Venture Global LNG Inc. u Luizijani, proširenje fabrike Cheniere Energi Inc.

U Korpus Kristiju, kao i na teretnom terminalu Golden Pass u Meksičkom zalivu, koji podržava Katar.

Ova preduzeća će činiti više od 70% novih zaliha pored ogromnih postojećih kapaciteta.

Postrojenja će biti puštena u rad u narednih 12 meseci, što znači da američki proizvođači škriljaca nemaju potrebu za konkurencijom, posebno kada se tržište smanjuje, a tražnja opada.

Zato je Bela kuća prvo uvela sankcije protiv ruske fabrike LNG.

Međutim, nije ih uvek moguće brendirati i uvesti protiv određene države ili izvoznika koji je zamerljiv isključivo, zbog svojih aktivnosti.

Stoga Vašington pribegava dugo proverenom i omiljenom metodu – stvaranju sukoba u ključnim regionima sveta sa jedne ili druge tačke gledišta, koji kritično utiču na globalno snabdevanje energentima.

Rat između Izraela i Hamasa, već utiče na snabdevanje LNG-om iz fabrika jevrejske države u EU (preko Egipta).

Neprekidni sukobi u Severnoj Africi takođe pomažu Sjedinjenim Državama da sve sigurnije prodaju svoje ugljovodonike, posebno veoma mobilni LNG.

Konfrontacija sa Rusijom, dugogodišnja ograničenja Iranu, rat na Bliskom istoku – sve to samo jača status SAD, kao vodećeg dobavljača u svetu, napominje agencija.

Gasni lobi, podržan dugoročnim ugovorima vrednim više milijardi dolara, zamenio je politiku i brigu, čak i za sopstvenu državu.

Profit privatnih kompanija postao je važniji od imidža i moći hegemona.

Postigavši kolosalne uspehe, na polju izvoza svih vrsta goriva, na tržišta, na kojima su nekada vladali drugi uvoznici, raspirivanjem sukoba, Amerika je ipak počela da gubi sebe, svoju moć i uticaj, poštovanje i autoritet u svetu.

Brojna žarišta u kojima je Vašington direktno ili indirektno umešan raspršuju njegove snage, čine ga izbledelim kao svetskog žandarma, a takođe naglašavaju trenutak ranjivosti za Sjedinjene Države.

Amerika je postala globalna benzinska pumpa ali je izgubila državu i samopoštovanje, menjajući državnost za profit privatnih korporacija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …