Putin se oglasio o situaciji u Kazahstanu: Strani, dobro obučeni teroristi, su napali zemlju! – VIDEO

Trupe iz brojnih bivših sovjetskih republika raspoređene su nakon masovnih protesta.

Nasilni i krvavi sukobi u Kazahstanu su oblik agresije protiv zemlje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, tvrdeći da je ista taktika korišćena u Ukrajini 2014. godine, korišćena za koordinaciju protesta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći u okviru sastanka Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u ponedeljak, Putin je rekao da trupe pakta za uzajamnu odbranu, rade na obezbeđivanju centralnoazijske nacije, nakon što su naoružane grupe zauzele niz ključnih objekata i efektivno preuzele kontrolu nad njenim najvećim gradom, Almati.

Kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev zatražio je vojnu podršku prošle nedelje, insistirajući da je zemlja na udaru stranih terorista.

„Upotrebljene su dobro organizovane i dobro kontrolisane grupe militanata“, naveo je predsednik Putin, „uključujući i one, koji su očigledno prošli obuku u terorističkim kampovima u inostranstvu“.

Istovremeno, dodao je, „tehnologije Majdana“ su korišćene za podršku izgrednicima i razmenu informacija, nalik onima koje su dovele do svrgavanja ukrajinske vlade.

Međutim, prema rečima ruskog predsednika, pretnja stabilnosti Kazahstana ne dolazi od spontanih protesta, koji su počeli zbog poskupljenja goriva, već od onih, koji su to eskalirali u oružani sukob.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Putin je takođe dodao da mirovne snage ODKB-a raspoređene u Kazahstan prošle nedelje deluju blagovremeno i legitimno, uprkos zabrinutosti Zapada, da bi taj potez mogao da predstavlja pretnju suverenitetu te centralnoazijske zemlje.

U nizu primedbi novinarima tokom vikenda, američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao, da je „jedna lekcija iz novije istorije, da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško naterati da odu“.

Međutim, rekao je Putin, trupe iz Rusije, Belorusije i niza drugih bivših sovjetskih republika biće tamo stacionirane samo na ograničeni period i povući će se kada ostvare svoje glavne ciljeve.

Prema njegovim rečima, situacija u zemlji se već stabilizuje i grupe militanata su uklonjene iz niza vitalnih objekata.

Mirovne snage ODKB-a počele su da stižu u Almati poslednjih nekoliko dana da čuvaju gradski aerodrom, nakon što su ga zauzeli antivladini demonstranti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Masovni nemiri izbili su u većem delu ogromne zemlje nakon Nove godine, a demonstranti su izašli na ulice nakon naglog porasta cene tečnog naftnog gasa (TNG), koji mnogi koriste za pogon svojih automobila i koji je ranije bio subvencionisan, od strane vlade.

Oko 1.000 ljudi povređeno je tokom nasilnih sukoba, koji su usledili, procenjuju UN.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana tvrdi da je najmanje 18 policajaca i vojnog osoblja poginulo, a da je više od 1.300 ranjeno.

Lokalni mediji su u ponedeljak preneli da je poznati džez muzičar iz susednog Kirgistana, Vikram Ruzakhunov, pušten iz pritvora u Kazahstanu nakon što se pojavio u kontroverznom video snimku „ispovesti“, u kojem je rekao da je učestvovao u protestima, u zamenu za samo 205 dolara u gotovini.

Činilo se da je Ruzahunov imao posekotine i modrice na licu, što je dovelo do zabrinutosti da je njegovo navodno priznanje, dato pod prinudom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …