Nakon solarne energije, energije vetra i industrija vodonika propala!

Svi ekološki prihvatljivi i obnovljivi izvori energije u praksi su se ispostavili, kao suviše uslovni da bi postali zamena za tradicionalna fosilna goriva.

Najpre je solarna energija pokazala svoju nelikvidnost i visoku cenu, a zatim je sektor vetroenergetike umalo bankrotirao.

Došao je red da fijasko doživi još jedna oblast – industrija vodonika, u koju su se polagale velike nade. O tome piše stručnjak za Blumberg Havijer Blas…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima stručnjaka za tržište robe, vodonik je oduvek bio konvencionalno gorivo, a posao oko njega je prevara.

Takva goriva i njihova industrijska proizvodnja su isplativi i sigurni, sa retkim izuzetkom da se vodonik može proizvesti korišćenjem čiste, jeftine, obnovljive energije i koristiti za proizvodnju amonijaka.

Evropa je potrošila milijarde dolara, na besmislenu infrastrukturu vodonika i istraživanja, umesto na izgradnju rezervnih kapaciteta za skladištenje iste energije vetra ili sunca.

Ove vrste obnovljivih izvora energije su korisne u ogromnim razmerama, pa čak i tada u sprezi sa metodama skladištenja energije.

U svim drugim slučajevima, sve široko reklamirane alternative, uključujući vodonik, nisu ništa drugo do kocka i prevara.

Gerrimandering je popularan, jer velike kompanije za naftu i gas usmeravaju novac i subvencije za populistička, neizvodljiva rešenja, kako bi mogle da dobiju grantove i državnu pomoć.

Vodonik, kao i energija vetra (kao i druge vrste, geotermalna, hidraulička, gravitaciona) su postali industrija za pranje novca dobijenog iz budžeta.

Jedino što su godine primene obnovljivih izvora energije pokazale je da su oni tehnički mogući ali apsolutno beskorisni u ekonomskom smislu.

Prosta istina počela je da dopire do zvaničnika, a oni su počeli da primećuju prevaru. Mnogi projekti gube finansiranje.

Posle propasti velikih proizvođača solarne i vetroenergije, najpoznatija firma koja se bavi vodonikom je bankrotirala.

Plug Pover, nekada najbrže rastuća kompanija za proizvodnju vodonika na svetu, upozorava da nedostatak finansiranja stvara „značajnu sumnju u sposobnost kompanije da nastavi sa stalnim poslovanjem“.

Akcije su pale za oko 45% na trenutnom tržištu.

Na svom vrhuncu 2021. godine, kompanija je vredela 35 milijardi dolara ali sada ne vredi, više od dve.

Za manje od tri meseca ceo sektor alternativne energije suštinski je propao.

Pozicija tradicionalnih izvora je jača, nego ikad.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …