Kreditni rejting SAD snižen, na “negativan”!

Međunarodna agencija za kreditni rejting Mudis je u petak promenila pogled na SAD sa “stabilnog” na “negativan”, navodeći ogromne fiskalne deficite i značajan pad pristupačnosti duga, kao glavne razloge za taj potez.

Smanjenje rejtinga usledilo je nakon slične najave kolege agencije za kreditni rejting Fič, koja je izazvala zabrinutost u vezi sa stanjem američkih finansija i teretom duga zemlje kada je snizila rejting zemlje ranije ove godine.

Međutim, u svojoj najnovijoj prognozi, Moodi’s je potvrdio dugoročni emitent i viši neobezbeđeni rejting SAD, na AAA.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Nastavak političke polarizacije unutar američkog Kongresa povećava rizik da uzastopne vlade neće moći da postignu konsenzus o fiskalnom planu za usporavanje pada pristupačnosti duga“, navodi agencija u saopštenju, koje je pregledao Rojters.

Prema analitičarima Mudisa, u kontekstu viših kamatnih stopa i bez efikasnih mera fiskalne politike za smanjenje državne potrošnje ili povećanje prihoda, fiskalni deficiti SAD će ostati veliki, što će značajno oslabiti dostupnost duga.

Fič je zadržao najviši američki kreditni rejting od 1994. godine, dok je S&P, još jedna velika agencija za kreditni rejting, snizila rejting zemlje sa AAA, na AA+ još 2011. godine usred krize gornje granice duga.

Od tri glavne kreditne agencije, Moodi’s ostaje jedina sa najboljim rejtingom za SAD.

U septembru je američki državni dug dostigao najviši nivo, od 33 triliona dolara.

Prethodni rekord od 32 biliona dolara postavljen je u junu, kada je Vašington izbegao tehnički neuspeh donošenjem zakona, koji je privremeno ukinuo plafon nacionalnog duga, do 2025. godine.

„Kamatne stope su materijalno i strukturno porasle“, rekao je Vilijam Foster, viši kreditni službenik u Mudisu, u intervjuu za Blumberg.

„Ovo je novo okruženje cena.

Naše očekivanje je da ove veće stope i deficiti, od oko 6% BDP-a u narednih nekoliko godina, a možda i veći, znače da će pristupačnost duga nastaviti da vrši pritisak na SAD.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …