Nemačka analiza: Ovo je trka s vremenom, Rusija će za šest godina moći da napadne NATO!

Brzina je od suštinskog značaja, kako bi se Alijansa pripremila za potencijalni ruski udar.

Rusiji je potrebno samo šest do najviše deset godina da pripremi svoje snage kako bi napala NATO, pokazuje nova studija koju su uradili Kristijan Moling i Torben Šuc iz Centra za bezbednost i odbranu u Berlinu.

Alijansa tako ima samo pet do devet godina “fore” da bi se naoružala dovoljno da bi odbila potencijalni ruski udar.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Napad Moskve na teritoriju ovog vojnog bloka, više se, kažu, ne može isključiti i “više nije pitanje moraju li NATO i Nemačka da budu spremni za napad, već: do kada”.

“Čak i posle gotovo dve godine rata u Ukrajini, ruska vojna sposobnost je veća nego što trenutni utisak odaje”, navode autori analize “Sprečavanje sledećeg rata”, dodajući da su Nemačka i NATO u trci sa vremenom da svoje konvencionalne oružane snage unaprede kako bi im potencijal odvraćanja bio jači od ruskog potencijala da napadne, na primer NATO države Litvaniju, Letoniju i Estoniju.

Prema studiji, Kremlj uz tekuću proizvodnju oružja brzo može da obnovi svoje kopnene snage, i to na takav način da njihova borbena moć prevaziđe trenutni potencijal NATO-a za odvraćanje od konvencionalnog rata u Evropi.

Ukoliko Kremlj svoju vojsku osposobi posle samo šest godina, za NATO će biti gotovo nemoguće da sustigne Rusiju, ukazuje “Njuzvik”.

“Ruske kopnene snage pretrpele su najveće gubitke u ljudstvu i opremi, i njihova rekonstrukcija će biti najteža. Ali iako je vazduhoplovstvo takođe gubilo obučeno osoblje, njihovi gubici u materijalnom smislu su relativno mali.

Obe ove službe su, takođe pokazale prilagodljivost. Ruska mornarica je pretrpela gubitke u Crnomorskoj floti ali njena Baltička, Pacifička i Severna flota i dalje su spremne za upotrebu.

I strateške raketne snage i sajber i svemirske snage su im najverovatnije ostale uglavnom netaknute“, analiziraju nemački autori ruske potencijale, dodajući da će vojnici koji su preživeli ukrajinsko ratište, biti dragoceni za rekonstruisane ruske snage.

“Budući komandanti ruskih bataljona i brigada biće iskusniji od nas. Naučili su kako da se bore kroz bol, krv i patnju”, rekao je ranije za “Njuzvik” komandant Prve estonske brigade Andrus Merilo.

U međuvremenu, sankcije nisu uspele da uruše rusku ekonomiju.

“Rusija koristi prihode od izvoza nafte i gasa kako bi transformisala svoju industriju oružja u ratnu industriju.

Pojačala je proizvodnju u nekim segmentima i zadržala važne radnike u proizvodnji.

Istovremeno, uspela je da zaobiđe zapadne sankcije na komponente koje se smatraju ključnim za rat, poput, mikročipova ili kugličnih ležajeva i sirovina.

Pored toga, Rusija uvozi oružje i municiju iz savezničkih država kao što su Iran i Severna Koreja”, ističe studija koju je objavilo Nemačko društvo za spoljnu politiku.

NATO, tvrde berlinski autori, mora da završi sopstveno repozicioniranje snaga najmanje godinu dana pre nego što Rusija, po završetku sukoba u Ukrajini, dostigne obnovljenu ratnu sposobnost.

To bi, dodaju oni, Kremlju pružilo šansu da “na vreme prepozna da se ruski prozor mogućnosti za uspešan napad na NATO nije otvorio”.

Brzina je od suštinske važnosti, tvrdi se u izveštaju.

“Ako zemlje NATO-a svoje sisteme ili trupe rasporede neposredno pre nego što Rusija postigne rekonstrukciju, to neće uticati na Kremlj.

Rusija bi onda potcenila borbenu gotovost NATO-a i mogla bi da dođe u iskušenje da započne rat”, upozoravaju analitičari.

Izveštaj sugeriše da je “protivotrov” dugoročno planiranje.

“Ako se pretpostavi da NATO ima još deceniju dok ne bude u stanju da odvrati Rusiju, potrebni napori postaju lakše svarljivi u političkom smislu. Teret javnih budžeta je raspoređen na mandate nekoliko vlada.

Izgradnja struktura snaga i nabavke mogu se nastaviti kako je planirano. Industrija može održati svoje proizvodne planove.

Zemlje NATO-a bi takođe imale više vremena da izgrade svoju ukupnu odbranu”, ukazuje studija.

Oni NATO-u savetuju da “dobije na vremenu” zalaganjem za ukrajinsku pobedu i “maksimalnu rusku vojnu degradaciju” istovremeno integrišući Ukrajinu u odbrambene strukture i industrije Evropske unije i NATO-a.

RT

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …