Saudijska Arabija ide “all-in”, opravdavajući još dublje rezove u proizvodnji nafte, kao rezultat rata u Gazi!

Mere koje su preduzele Rusija i Saudijska Arabija da održe i zaoštre globalno tržište nafte više nisu dovoljne za postizanje svojih ciljeva.

Rijad, zapravo, ide all-in i spreman je da jednostrano i izuzetno povredi sebe i svet smanjenjem proizvodnje i izvoza za još milion barela dnevno.

Ovaj predlog će, kako prenosi FT, biti razmatran na sastanku OPEK+ 26. novembra.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako su ranije kolektivnom organizacijom zemalja izvoznica (na nezadovoljstvo zamene zajedničke volje motivima uticajnih članica) vladale dve naftne supersile, sada očajnički postupci bliskoistočnog dobavljača potpuno navlače na sebe, celu ravnotežu.

Rijad pokušava da se zaštiti od kritika, kako unutar organizacije zemalja izvoznica, tako i u spoljnoj areni, u odnosima sa dugogodišnjim partnerima i saveznicima. Na primer, Sjedinjenim Državama.

Naravno, dalji rezovi, koji se spremaju za sastanak u Beču 26. novembra, mogli bi dodatno da pogoršaju tenzije sa SAD.

Iako je ovo najmanje brige bliskoistočne kraljevine, budući da je pad cene nafte mnogo opasniji za privredu svetskog izvoznika.

Da bi nekako izgladio svoju „krivicu“, Rijad već po kuloarima širi glasine da će uvesti jednostrano dodatno snažno smanjenje, ne kao ekonomsku meru, već zarad „dobrog razloga“.

Odnosno, u znak protesta protiv rata u Gazi i akcija Izraela.

Ističe se da nije reč o embargu ili drugom ograničenju, na koje Iran poziva, već o prilično transparentnom nagoveštaju svog stava o ratu, na Bliskom istoku.

Sada je jasno da se neće ponoviti naftni šok iz 1970-ih, kada su arapske države prestale da izvoze na Zapad.

Glavno je da su dobavljači zadovoljni samom mogućnošću smanjenja zaliha nafte, kako bi se poslao suptilan signal koji će biti dobro shvaćen i na berzama i u Vašingtonu, piše OilPrice.

Međutim, konačna odluka, još nije doneta.

Izvori publikacije su naglasili da će se sve javne izjave saudijskog ministra energetike princa Abdulaziza bin Salmana fokusirati, na rat između Izraela i Hamasa, prikrivajući misli o petrodolarima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …