”Hamas je prekršio međunarodno pravo”

Pretorija osuđuje “sve akte nasilja”, rekao je predsednik Siril Ramafosa na sastanku lidera BRIKS-a.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa osudio je Hamas, zbog uzimanja izraelskih civila za taoce i rekao da palestinska militantna grupa treba da bude kažnjena.

Ramafosina vlada je takođe bila otvorena u svojim kritikama Izraela. Govoreći na samitu BRIKS+ u utorak, Ramafosa je rekao da su Hamasove akcije 7. oktobra, uključujući ubistvo oko 1.200 ljudi i otmicu oko 240 talaca, prekršile međunarodno pravo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Osuđujemo sve akte nasilja, uključujući i one usmerene protiv izraelskih civila“, rekao je Ramafosa i dodao da „civili moraju biti zaštićeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“.

Južnoafrički predsednik, koji je bio domaćin virtuelnog samita, rekao je da su se lideri BRIKS-a i delegati budućih država članica složili da „mora doći do momentalnog oslobađanja svih civila koji su zatočeni”.

Južna Afrika je tradicionalno bila glasna podrška palestinskoj strani.

Političari u Pretoriji upoređuju palestinsku borbu za nezavisnost sa svojom borbom protiv aparthejda u 20. veku.

Imajući ovo na umu, Ramafosa je više puta osudio odgovor Izraela, na napad Hamasa, koji se dogodio 7. oktobra, optužujući jevrejsku državu da vodi kampanju “genocida” protiv Gaze.

Južnoafrički ministar u Predsedništvu Khumbudzo Ntšavheni rekao je u ponedeljak novinarima da je Pretorija pozvala Međunarodni krivični sud (ICC) da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua do sredine decembra, nakon što je Ramafosa rekao da je njegova vlada zatražila od suda da istraži Izrael.za navodne ratne zločine.

Izrael je odgovorio opozivom svog ambasadora u Južnoj Africi.

Na samitu u utorak, Ramafosa je ponovo optužio Izrael za ratne zločine i istakao okupaciju palestinske teritorije kao osnovni uzrok sukoba.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …