Pihtije nekada pravilo svako domaćinstvo za male pare, a sada koštaju papreno…

Kako u Srbiji volimo da jedemo jaku hranu, tako je neizostavno da se u ovim hladnim danima i zimskom periodu trpezi nađu i pihtije.

Međutim, cena pihtija na beogradskim pijacama je dostigla astronomsku cifru od 700 dinara po kutiji od samo 300 grama, piše Kurir.

Sve ovo donekle bi ljubitelji ovog delikatesa možda i mogli da prihvate da sa druge strane njihova cena u beogradskim restoranima, pa i Skadarliji nije znatno niža.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U jednoj od poznatih skadarlijskih kafana možete da sednete i pojedete domaće pihtije od tri vrste mesa za 560 dinara, dok se u drugim mogu jesti, od 400 grama pihtija za „svega“ 490 dinara.

Kako se često održavaju i pihtijade u kojima učestvuju svi koji žele da se takmiče u spremanju ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta, pihtije postaju sve traženije i cenjenije na srpskom tržištu.

U većini mesara u Beogradu, još uvek se nije pojavio ovaj specijalitet, pa se teško i nalaze ali zato po nepisanom pravilu, ko prvi u ponudi ima, on diktira cenu.

Tako će ljubitelje ovog delikatesa na Palilulskoj pijaci u Beogradu sačekati cena, od čak 700 dinara za 300 grama, piše list.

“Pihtije 700 dinara?! Sad sam sve čula. Iako je sad period kad se obično jedu, ne mogu da verujem da su toliko skupe“, ističe Beograđanka Vesna, koju su sreli na pijaci.

U drugim krajevima Srbije, tanjir pihtija se kreće između 150 i 250 dinara u lokalnim kafanama.

Međutim, u Pčinjskom okrugu, kilogram pihtija košta 1.250 dinara.

Ali ističu da niko ne naručuje u toj količini, već se uvek opredele za neku manju gramažu, između 200 i 400 grama, gde cena za 200 grama iznosi 250 dinara.

To koliko ćete platiti mnogo zavisi i od načina spremanja ovog srpskog specijaliteta.

Najjeftinije pihtije su sa svinjskim papcima i kožurom ali ako se tome doda dosta suvog mesa i njihova vrednost je mnogo veća.

Takođe, treba napomenuti da su pihtije i vrlo zdrave, jer pospešuju obnavljanje hrskavice u zglobovima, kako tvrde stručnjaci.

Kurir

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …