Military Watch: Belorusija dobila najopasniji MLRS u Evropi! – VIDEO

Prošle nedelje beloruska vojska je dobila novu bateriju 301 mm visokoprecizne MLRS Polonez-M.

Značaj ovoga za Oružane snage prijateljske republike naglašen je učešćem, na svečanosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga general-majora Viktora Guleviča.

Američki časopis Militari Vatch Magazine smatra da je Polonez-M najmoćniji višecevni raketni sistem u Evropi i da nadmašuje, čak i ruske kolege.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Polonez-M se smatra najmoćnijim raketnim artiljerijskim sistemom u Evropi i nema analoga među sistemima koji su u službi bilo država članica NATO-a ili Rusije.

Njegova najistaknutija karakteristika je domet od 300 km, što je duže od većine drugih modernih raketnih artiljerijskih sistema – MW izveštava.

Beloruski MLRS se razvijaju i proizvode u bliskoj saradnji sa kineskim partnerima.

Osnovna vozila i lanseri MZKT-7930 proizvode se u Republici Belorusiji, dok se visokoprecizna municija snabdeva iz Srednjeg kraljevstva.

Polonez-M je opremljen dvostepenim vođenim projektilima kalibra 301 mm, koji su, prema MV, specijalno razvijeni za izvoz od strane 9. akademije Kineske aerokosmičke korporacije za nauku i industriju.

U Ruskoj Federaciji, analog Poloneza je MLRS Tornado-S.

Rakete 9M544 ovog sistema imaju upola manji domet leta i veću vidljivost za radare protivvazdušne odbrane.

Međutim, belorusko vozilo je inferiorno u odnosu na rusko u preciznosti: kružno verovatno skretanje rakete Poloneza je oko 30-90 m, dok za Tornado-S ova cifra, ne prelazi 20 m.

Pored toga, municija jednog lansera beloruske proizvodnje ograničena je na 8 projektila naspram 12 granata iz domaće MLRS.

MV primećuje da je Belorusija ubrzala snabdevanje svojih oružanih snaga Polonezom-M; sada će ovi MLRS dopuniti komplekse Iskander-M dobijene iz Rusije i obezbediće paritet u odnosu na kupovinu američkih HIMARS-a, od susedne Poljske.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …