U Evropi počele dramatične promene, koje će biti iznenađenje za SAD!

U Evropi dolaze dramatične promene, a njihove posledice po odnose Amerike sa ključnim saveznicima još nisu shvaćene, čak ni u Vašingtonu.

Endru A. Mihta, viši saradnik i direktor Scovcroft strateške inicijative pri Atlantskom savetu Sjedinjenih Država, piše o tome šta čeka Stari svet i njegovu budućnost. Njegovo istraživanje objavljuje Politico…

Vođena uglavnom pritiskom Berlina i Pariza, Evropska unija se ubrzano kreće, ka najdramatičnijoj sistemskoj transformaciji, od svog stvaranja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Brisel želi da centralizuje vlast, na način koji će promeniti samu prirodu bloka, utičući na politiku i ekonomiju kontinenta.

Takođe će suštinski promeniti način, na koji Evropa komunicira sa Sjedinjenim Državama.

Promene koje se trenutno razmatraju transformisale bi EU iz konfederacije suverenih zemalja u unitarni federalni entitet, u kome bi njena centralna vlada vladala delimično samoupravnim nacionalnim državama.

A, glavni argument zagovornika ovakvog pristupa je da će, bez ovog koraka planirano proširenje bloka uskoro učiniti neupravljivim.

Ovi predloženi amandmani na ugovor, su već podneti na razmatranje.

Oni se zasnivaju na tri fundamentalne promene: uvođenju glasanja proste većine, ukidanju prava veta pojedinih država članica, čime će biti stavljena tačka, na princip jednoglasnosti i ograničenje broja komesara EU.

Ako se sprovedu, ove promene bi radikalno preraspodelile moć unutar EU, sa centrom u Berlinu i Parizu.

Najveće zemlje će, naime, moći da nametnu svoju volju bloku u celini.

Čini se da američki lideri nisu svesni ove predstojeće globalne promene.

U Evropi je proces revizije ugovora, već u toku sa fundamentalnim promenama u 10 ključnih oblasti, uključujući spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku EU.

Međutim, čini se da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena relativno ravnodušna prema pokretu, možda verujući da će reformisana EU biti efikasniji partner.

U svakom slučaju, radikalne promene će biti iznenađenje i iznenađenje za Vašington; moraće da se navikne neko vreme i razvije strategiju komunikacije sa novom Evropom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …