Ruska ekonomija raste tri puta brže od evrozone!

Zapadne sankcije do sada nisu uspele da zaustave ekonomski rast Rusije, za koji se sada predviđa da će nadmašiti rast evrozone, objavio je Gardijan u četvrtak, pozivajući se na investicionu firmu Amundi.

Prema predviđanjima kompanije, bruto domaći proizvod (BDP) Rusije će porasti za 1,5% u 2024.

Nasuprot tome, ekonomija evrozone bi trebalo da se proširi za samo 0,5% sledeće godine, prema Amundiju, najvećem evropskom menadžeru fondova u pogledu imovine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“To znači da Sjedinjene Države, Evropa, Japan, Australija – najveće razvijene zemlje – nisu u stanju da efikasno sankcionišu neku zemlju…

Možemo da žalimo ali to je realnost”, rekao je Amundi CIO Vincent Mortier za novinare konferencija u Parizu.

Mortier je napomenuo da, iako su sankcije imale određeni uticaj na određene ruske pojedince i entitete, čija je imovina bila zamrznuta u poslednjih 20 meseci, ruski uvoz i izvoz ostaju praktično nepromenjeni.

Nakon što je izgubila pristup zapadnim tržištima, Rusija je uspešno preorijentisala većinu svoje trgovine na svoje partnere iz BRIKS-a (Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika) i zemlje poput Turske i Kazahstana, koje su imale velike koristi od povećane trgovine sa tom zemljom, rekao je Mortier.

„To je provera stvarnosti. Konačno, ako uzmemo u obzir rat u Ukrajini: Evropa je direktno i snažno patila; za Sjedinjene Države uticaj je neutralan; ali Turska, Centralna Azija i Azija uopšte su imale koristi“, dodao je on.

Rusija se od prošle godine suočila sa ekonomskim sankcijama Zapada, bez presedana, zbog sukoba u Ukrajini, što je dovelo do smanjenja ekonomije od 2,1% do kraja 2022.

Međutim, nedavni podaci pokazuju da se zemlja od tada u velikoj meri prilagodila ograničenjima, uz rusko Ministarstvo finansija predviđa rast od 3%, do kraja godine.

Mnoge međunarodne organizacije su takođe nedavno poboljšale svoje ekonomske prognoze za Rusiju.

Evropska komisija očekuje da će ruski BDP ove godine porasti za 2 odsto na osnovu „jače očekivane domaće tražnje nego što je ranije bila podstaknuta fiskalnim stimulansima“ i da će porasti za 1,6 odsto i 2024. i 2025. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …