Obradović: Ni bivši, ni sadašnji! Protiv sankcija Rusiji i ultimatuma Brisela!

Nacionalni skup biračima nudi treći put između bivše i sadašnje vlasti, a nakon izbora spreman je da sarađuje sa svim suverenističkim i državotvornim snagama koje odbijaju francusko-nemački ultimatum, kaže Boško Obradović, jedan od lidera taj blok i predsednik Dveri.

Formiranje Narodnog skupa, koje su pokrenule Dveri i Zavetnici, najbolji je dokaz da su ove dve stranke za ujedinjenje i konsolidaciju svih rodoljubivih i državotvornih snaga, što je, kako je Obradović rekao za Sputnjik, postavljeno kao cilj u godini, pre kada je prvi put krenula priča nakon francusko-nemačkog ultimatuma o priznavanju lažne države Kosovo.

„To nam je bio signal da prevaziđemo svaku sujetu ili razne sitne razlike između ideološki veoma sličnih političkih opcija, u to vreme i danas parlamentarnih političkih partija patriotske opozicije“, naglašava lider Dveri i dodaje da je on lično bio najveći zagovornik, takvog fronta čine kao predizborni blok, što je urađeno sa Zavetniki ali da neki drugi nisu čuli za to.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ispred onih koji dele ključne pozicije

Verujem i nadam se, kaže Obradović, da će posle izbora to morati da bude jedna kolona.

Podseća da je Narodni skup dobio podršku istaknutih intelektualaca, kao i niza patriotskih pokreta.

„To znači da je reč o širem savezu i frontu na koji su pozvani svi koji dele nekoliko naših ključnih stavova: odbranu i očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, „ne“ sankcijama Rusiji i „ne“ „članstvu u NATO, punu podršku Republici Srpskoj i svim Srbima u regionu i dijaspori, ekonomski patriotizam i ekološki patriotizam.

Ove poslednje dve stavke su posebno važne.

To znači podržavati domaću privredu i poljoprivredu umesto stranih kompanija, a to znači čuvati naše prirodne resurse u našim rukama, a ne bilo kakvo iskorišćavanje našeg bogatstva zarad bogaćenja stranih kompanija na štetu zaštite životne sredine i zdravlja našeg stanovništva“, precizira Obradović.

On objašnjava da je Narodni skup treći put u srpskoj politici i izbor za sve one koji ne žele, ni sadašnju ni bivšu vlast i smatra da ima potencijal da posle izbora postane druga snaga posle SNS-a i postati odlučujući faktor u formiranju buduće vlasti na svim nivoima.

Na pitanje sa kim je Narodni skup spreman da se ujedini nakon izbora, Obradović kaže da to mogu biti apsolutno sve te političke snage i izborne liste koje jasno i glasno kažu da su protiv francusko-nemačkog sporazuma i da bi ga odbacile u celini i odmah.

„Sve liste koje odlučuju u tom pravcu su naši budući partneri i u tom smislu bih se kandidovao i pred ove izbore, tu vrstu izjašnjavanja svih učesnika na izborima.

Nemojte pre izbora – mi nismo za sankcije Rusiji, a posle izbora smo za sankcije Rusiji.

Hajde da se svi odmah odlučimo i da znamo ko je na kojoj strani“, kaže Obradović.

Tehnička vlada samo ako je jasno definisana

Naš sagovornik odgovara i na pitanje da li je moguća postizborna saradnja Narodnog skupa i bloka Srbija protiv nasilja.

„Vrlo precizno, što se tiče republičkog nivoa vlasti, apsolutno je neprihvatljivo naše učešće u bilo kojoj vladi koja je za francusko-nemački ultimatum ili uvođenje sankcija Rusiji. Ako postoji takva vlast, nećemo biti u njoj“.

On se zazire i od tehničke vlade i upozorava da bi Zapad mogao da se ispostavi kao implementacija francusko-nemačkog sporazuma i zato smatra da u tom smislu treba jasno definisati njen mandat.

„Ako sa bilo kim stvarate bilo kakvu tehničku vladu, ne licitiram sada kakva je to vlada i sa kim, onda morate unapred da se odlučite za francusko-nemački ultimatum i kažete: u narednih godinu dana u trajanju od tehničke vlade koja treba da se pripremi za slobodne i poštene sledeće izbore i da reši bilo koji drugi aktuelni problem, francusko-nemački sporazum je savijen ad acta, a ne predmet.

Neće se primenjivati, mi to odbijamo ili stavljamo moratorijum na bavljenje tom temom.

A, ne da neka nova tehnička vlada gura primenu francusko-nemačkog sporazuma pod žito i na mala vrata“, upozorava Obradović.

Objašnjava i modalitet moguće saradnje sa drugim političkim akterima u Beogradu: sa svima možemo razgovarati samo o podršci našem kandidatu za gradonačelnika prof. dr Ratko Ristić.

„Videćemo kakva će biti postizborna kombinatorika, ali sigurno nećemo praviti nikakve neprincipijelne koalicije i nećemo prodati 10 godina besprekorne biografije pokreta Dveri zarad čega, zarad koga?

Smatramo da ima smisla ući u vladu samo ako ta vlast zaista radi u interesu naroda i države, a ne da bi se pridobilo neko javno preduzeće ili neko ministarstvo. Nismo zato ušli u politiku“.

Kako kaže, Dveri nisu menjale svoje stavove od postojanja – čekaju promenu geopolitičkog vremena koje je već počelo i u kome suverenističke snage pobeđuju u celom svetu i poziva birače da prate taj talas.

„Verujemo da naše vreme, vreme suverenih, patriotskih i državotvornih snaga tek dolazi, jer građani Srbije postepeno shvataju da Zapad nije jedina strana sveta – postoji istok, sever i jug.”

Da EU ili NATO nije jedina politička snaga – postoji i BRIKS, i da je čak i BRIKS po broju stanovnika, vojnoj, političkoj i ekonomskoj moći i prirodnim resursima jači deo planete. Kao što većina država na planeti nije priznala nezavisnost Kosova.

Dakle, imamo prostora za potpuno novu diplomatsku aktivnost. I to je naša nova spoljna politika – sarađivaćemo prvo sa onima koji nisu priznali nezavisnost Kosova, a onda sa onima koji žele ekonomsku saradnju sa nama“, objašnjava Obradović, koji smatra da je članstvo u EU završena priča za Srbiju i da se ne gubi vreme.posebno sa stanovišta ucene da se naša zemlja na tom putu odrekne svojih nacionalnih i državnih interesa.

Rešavanje kosovskog pitanja samo u Savetu bezbednosti UN
On je uveren da se pitanje Kosova može rešiti samo ako se vrati u Savet bezbednosti UN: „Nemamo o čemu da razgovaramo u Briselu.

Jedino mesto gde možemo da razgovaramo o Kosovu i Kosovu je Savet bezbednosti UN, gde imamo saveznike u Rusiji i Kini i u UN, gde je više od polovine zemalja protiv nezavisnosti Kosova.

Moramo insistirati da Rusija bude deo pregovora o Kosovu i Metohiji. Bez toga nemamo šanse“.

Obradović smatra i da Srbija treba da teži da bude makar posmatrač u BRIKS-u i možda prva evropska država članica tog bloka.

„Potrebno je da imamo potpuno novu proaktivnu diplomatiju koja bi nudila alternative.

Jer geopolitički svet se menja. Amerikanci su otišli ​​iz Avganistana, otići će i sa Kosovom i Metohijom.

To više nije onaj jednopolarni svet u kome je Amerika jedini policajac na svetu koji interveniše, bombarduje, pljačka i radi šta hoće gde hoće.

Nisu to mogli u Siriji, nisu mogli u Ukrajini, uskoro neće moći ni na Balkanu.

Naše vreme dolazi, treba da pokažemo strpljenje i da pokažemo čeličnu odbranu Kosova i Metohije u svim sferama“, kaže na kraju Boško Obradović.

Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …