EU države podeljene oko sankcija Rusiji!

Nekoliko država članica EU nastoji ublažiti prijedloge Evropske komisije, koji imaju za cilj spriječavanje zaobilaženja sankcija Rusiji preko trećih nacija, izvestio je u subotu Bloomberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.

Izvršni ogranak bloka nedavno je predložio suzbijanje trgovine sa zemljama koje su trenutno sposobne da ponovo izvoze robu iz bloka u Rusiju.

Ta mera, koja bi mogla da bude uključena u 12. paket sankcija Rusiji, usmerena je na prodaju stvari koje Evropska komisija smatra visokim prioritetom, poput poluprovodnika koji se mogu koristiti u proizvodnji oružja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Navodno obavezuje kupca da deponuje iznos na escrov račun, kako bi se osigurala usklađenost.

Prema dokumentima do kojih je došla novinska agencija, najmanje polovina deponovanog iznosa bila bi prebačena u poverenički fond za Ukrajinu, dok bi ugovori bili raskinuti ukoliko se sankcije prekrše.

Međutim, diplomate iz nekih velikih zemalja EU – koje Blumberg nije imenovao – su, kako se izveštava, izrazile zabrinutost zbog mera, izazivajući sumnju u njihovu zakonitost i da li je insistiranje na garancijama i klauzulama o uvoznicima, održivo.

Prema izvorima agencije, zemlje članice se zalažu i za sužavanje obima predloženih klauzula i liste stavki, na koje se primenjuju mere, što bi, prema njihovim rečima, moglo da dovede kompanije iz EU u nepovoljan položaj.

Ostale članice, uključujući baltičke zemlje, podržavaju predloge, rekli su agenciji neimenovani ljudi.

Brisel je do sada uveo jedanaest rundi sankcija Rusiji kao odgovor, na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Najnoviji predlozi navodno uključuju mere za prekid pristupa Moskvi komercijalnim prihodima ograničavanjem izvoza u Rusiju, uključujući zabranu prodaje određenih hemikalija, litijumskih baterija, termostata i motora za bespilotne letelice, kao i mašina alatki i delova mašina koji se mogu koristiti za proizvodnju oružja.

Paket takođe može uvesti potpunu zabranu prodaje ruskih dijamanata i nakita.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …