Pavel: Zapad je prekršio obećanje Ukrajini!

Neuspeh Zapada da obezbedi Ukrajini dovoljno oružja za nastavak sukoba sa Rusijom ometa Kijevu sposobnost da vodi velike vojne operacije, rekao je češki predsednik Petr Pavel.

U intervjuu za italijanski list Korijere dela sera u ponedeljak, češki lider je optužio Zapad da ne čini dovoljno da podrži kontraofanzivu Ukrajine da povrati bivše teritorije od Rusije.

„Nažalost… nismo održali obećanja da ćemo Ukrajince snabdevati artiljerijskom municijom, obuka za borbene avione F-16, ne ide tako brzo kao što bi trebalo“, rekao je Pavel, koji je bivši general NATO-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je dodao da dok su Francuska i Britanija Kijevu obezbedile rakete dugog dometa Storm Shadov – za koje ruski zvaničnici kažu da su korišćene za gađanje civilne infrastrukture – Nemačka je do sada sporo sledila njihov primer i poslala sopstvene rakete dugog dometa Taurus.

„To stvara neravnotežu u snabdevanju i neizvesnost, na ukrajinskoj strani nije dobra osnova za vojno planiranje“, rekao je češki predsednik.

Pavel je takođe podsetio na svoje julsko upozorenje da je Ukrajina u suštini imala samo jedan pokušaj da pokrene veliku kontraofanzivu, kako zbog toga što je bila „skupa, zahtevna i dugotrajna” i iz političkih razloga.

„Moje rezonovanje se zasnivalo na zapažanju da će sledeće godine biti izbori u Rusiji, Sjedinjenim Državama, a potencijalno i u Ukrajini“, rekao je on.

Pavel je sugerisao da će predstojeća zima biti „izuzetno teška“ za Ukrajinu, zbog velike štete na infrastrukturi izazvane ruskim udarima.

Zemlje će takođe postati nespremnije da podrže Ukrajinu, jer će „osećaj frustracije rasti”, tvrdi češki lider, dodajući da „naravno, to stvara situaciju koja nije baš povoljna za nastavak kontraofanzivnih operacija”.

Prema Pavelovim rečima, zima će Rusiji dati vremena da se oporavi i obnovi svoju vojsku, pošto je već značajno povećala svoju vojnu proizvodnju.

Ukrajinska kontraofanziva je u toku od početka juna ali nije uspela da postigne nikakav značajniji napredak, uprkos tome što je podržana velikom količinom NATO opreme.

Krajem oktobra Moskva je tvrdila da je Kijev izgubio više od 90.000 vojnika od početka ofanzive, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su žrtve Ukrajine dostigle, više od 13.000 vojnika samo u novembru.

Valerij Zalužni, najviši ukrajinski general, nedavno je rekao da su neprijateljstva dospela u ćorsokak u stilu Prvog svetskog rata, pri čemu brojni ukrajinski zvaničnici krive za svoje poteškoće kašnjenja u isporuci oružja sa Zapada, koja su omogućila Moskvi da postavi ogromnu odbranu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …