Novi ruski lek uništava koronu za nedelju dana

Klinička ispitivanja ruskog leka „Favipiravir”, pod trgovačkim nazivom „Areplivir”, koji može da uništi virus koronu za nedelju dana, trebalo bi da budu završena za četiri do osam nedelja, izjavio je glavni urolog Ministarstva zdravlja Rusije, akademik Dmitrij Puškar, koji je odgovoran za ispunjavanje protokola ispitivanja lekova u Rusiji.

„Režim lečenja pacijenata ovim lekom već je pripremljen. U proseku, lečenje ovim lekom traje oko nedelju dana. Kako su pokazali rezultati pretkliničkih ispitivanja na životinjama, ‘Favipiravir’ uništava virus za pet-šest dana”, objasnio je Puškar.

On je još dodao da bi klinička ispitivanja mogla biti završena tokom četiri do osam nedelja, nakon čega će dokumenta biti predata za registraciju.

Puškar je naglasio da će se klinička ispitivanja obavljati u nekoliko stotina bolnica ne samo u Moskvi, nego i u Sankt Peterburgu, i u Mordoviji, gde se lek i proizvodi.

U prvoj fazi, kako je opisao, lek će se koristiti samo za lečenje bolesnika srednjeg stepena bolesti. Lek se, za sada, kako je naveo, neće primenjivati za lečenje teško obolelih pacijenata, koji se nalaze na respiratorima.

Prema njegovim rečima, kasnije će se obaviti i ispitivanja radi njegove primene u lečenju teških bolesnika.

Puškar je takođe napomenuo da će se lek pojaviti pre vakcine, ali treba raditi i na leku i na vakcini.

Ranije je pres-služba Ministarstva zdravlja Rusije saopštila da će se lek protiv kovida 19 „Favipiravir”, koji je trenutno u fazi kliničkih ispitivanja, pojaviti na tržištu u kraćem roku od previđenog.

Favipiravir je razvijen kao lek protiv gripa, koji se koristi za lečenje teških infekcija. Prema podacima kineskih naučnika, lek se pokazao kao efikasan u lečenju pacijenata zaraženih kovidom 19, saopštila je pres-služba.

Prema poslednjim podacima, u Rusiji je ukupno registrovano 335.882 obolelih od virusa korona, 107.936 osoba je ozdravilo, dok je 3.388 umrlo.

Check Also

Koristio roming na putovanju – šokirao ga račun kad je došao kući!

Jedan muškarac sa Floride suočio se sa ogromnim računom za telefon, nakon tronedeljnog odmora u …