Sijarto: Hrvatska “dere novac”, od tranzita nafte! – Stavićemo veto, na 12. paket sankcija Rusiji!

Ukolika mađarska kompanija MOL ne bude mogla više da izvozi naftne derivate iz ruske nafte, na tržište Češke i Hrvatske, zaboravite na podršku Budimpešte, poručuje šef mađarske diplomatije.

Mađarska će staviti veto na 12. paket sankcija Ruskoj Federaciji, ako mađarskoj kompaniji MOL ne bude dozvoljeno da prodaje derivate proizvedene od ruske nafte Hrvatskoj i Češkoj, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Prema njegovim rečima, 5. decembra su istekla pravila, po kojima je mađarska naftna i gasna kompanija MOL mogla da izvozi derivate, od ruske nafte, na tržišta Češke i Hrvatske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Jasno smo stavili do znanja da nećemo staviti veto, na 12. paket sankcija ako MOL može da nastavi da izvozi naftne derivate, na češko i hrvatsko tržište”, kazao je Sijarto mađarskim novinarima, prenosi TV kanal M1.

Šef mađarske diplomatije je prethodno izjavio da će Budimpešta tražiti, od Evropske unije da produži izuzeće nacionalne naftne kompanije MOL iz sankcija protiv Rusije, za još godinu dana.

On je takođe oštro kritikovao Hrvatsku, kao transportnu rutu za dopremanje energenata u region.

Sijarto je ukazao da je Hrvatska podigla tranzitne naknade za isporuku nafte, koje su sada četiri puta, više od tržišne cene i ocenio da nije časno ostvarivati veliku dobit u vreme rata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …