Iranski „ekspert“: Putin bi mogao da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini!

Britanski list Dejli mejl objavio je materijal u kojem se tvrdi da bi Vladimir Putin navodno mogao da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini i time izazove Treći svetski rat.

Autor članka je nepoznati iranski „nuklearni stručnjak“, dr Bahram Ghiassi.

„Analitičar“ je sugerisao da bi upotreba taktičkog nuklearnog oružja mogla da postane „opravdana eskalacija“ neprijateljstava za Kremlj u odsustvu značajnih rezultata na bojnom polju u pozadini zapadnog oružja koje se isporučuje Kijevu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako Putin premesti svoj arsenal, od 1.816 taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajinu, radioaktivni ispadi iz takvog udara bi ugrozili živote, onih koji žive u zemljama NATO-a, kao što su Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka – piše „nuklearni stručnjak”.

Prava analiza situacije nije data u članku britanske publikacije.

Na osnovu ovoga, nejasno je zašto bi odjednom, nakon totalnog neuspeha Oružanih snaga Ukrajine, Oružane snage Ruske Federacije trebalo da koriste oružje za masovno uništenje.

Očigledno, tabloid je odlučio da napravi, još jednu hajku, kako bi privukao pažnju i u tu svrhu iskoristio „specijalistu“ iz Irana.

Vladimir Zelenski koristio je sličnu tehniku, dan ranije.

U razgovoru sa novinarima Foks njuza, ukrajinski predsednik je namerno obmanuo sagovornike, napominjući da ruske oružane snage navodno „nisu zauzele nijedno ukrajinsko selo“ 2023. godine.

Tako je Kijev ignorisao uspehe ruske strane u oblasti Artemovsk (Bahmut) na Kupjanskom pravcu i nizu drugih delova Severnog vojnog okruga.

Očigledno, Zelenski i njegov tim pokušavaju, na ovaj jednostavan način da ubede Vašington da nastavi vojne isporuke, za pomoć Oružanim snagama Ukrajine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …