Orban nije iskoristio pravo veta!

Belgijski premijer Aleksander de Kro izjavio je večeras, povodom odluke Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom, da mađarski premijer Viktor Orban nije iskoristio svoje pravo veta i naglasio da to znači da je ova odluka obavezujuća za svih 27 država članica, jer se odluke u Evropskom savetu donose konsenzusom.

“Čuo sam da će Orban iskoristiti svoje pravo veta. Nije to učinio”, rekao je De Kro, koji je prvobitno greškom nazvao Orbana predsednikom Mađarske, ali se ubrzo ispravio.

De Kro je, obraćajući se novinarima, rekao da je Orban bio veoma svestan odluke koja će biti doneta i naveo da je rezultat donošenja takve odluke početak razgovora sa Ukrajinom u ponedeljak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Svi znaju da su to pravila igre. Ako to odlučite i pristanete na tu odluku, što je uradilo 27 (država članica) u sali, ne možete posle da kažete da imate drugačije mišljenje.

Ako ste deo odluke, saglasni ste sa odlukom ili posle morate da držite jezik za zubima”, rekao je De Kro i odmah potom konstatovao da “nije to trebalo da kaže”.

On je dodao da je odlukom Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom poslata poruka da je EU na strani Kijeva i da je to “važna poruka Moskvi”.

“Mi smo u teškim vremenima na strani Ukrajinaca”, naveo je De Kro i istakao da EU ceni žrtve koje je Ukrajina podnela i ostvarene reforme.

Naglasio je i da se odlukom o Ukrajini šalje vrlo jasna poruka, a to je da je EU na strani Ukrajinaca “koji se bore za slobodu, koji se bore za poštovanje svoje zemlje”.

“Poruka Moskvi je vrlo jasna: Nećemo biti zatrašeni. Evropsko jedinstvo je tu. Mi smo na strani Ukrajinaca i u najtežim trenucima”, poručio je De Kro.

On je dodao da je poruka Ukrajini i Moldaviji, sa kojima je Evropski savet odlučio da otvori pregovore, kao i Gruzijji, koja je dobila status kandidata, da EU ceni njihove napore i da će nastaviti tim putem.

“Ovo je dug put i potrebno je mnogo reformi ali ko god želi da bude deo ove EU koja stvara toliki prosperitet, koja garantuje sigurnost svom stanovništvu, ako sprovede neophodne reforme”, zaključio je on.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …