Bela kuća: SAD ostaju, bez sredstava za vojnu podršku Ukrajini!

Žan-Pjerova je precizirala da će Vašington “potpuno ostati, bez novca” ukoliko Kongres, ne pristane da podrži Bajdenov zahtev da se u budžet namenjen nacionalnoj bezbednosti uključi dodatna podrška Kijevu.

Sjedinjene Države i dalje očekuju da do kraja 2023. više neće moći da pomažu Ukrajini, bez odluke američkog Kongresa da dodeli nova sredstva, izjavila je pres-sekretar Bele kuće Karin Žan-Pjer.

“Kao što smo rekli, do kraja godine ćemo se naći u situaciji u kojoj nećemo moći da pomognemo Ukrajini”, potvrdila je novinarima prethodnu prognozu američke administracije o nedostatku sredstava za vojnu podršku Kijevu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Žan-Pjerova je dodala da će Vašington “potpuno ostati bez novca” ukoliko Kongres ne pristane da podrži zahtev američkog predsednika Džozefa Bajdena – da se u budžet namenjen nacionalnoj bezbednosti uključi dodatna podrška Kijevu u borbi protiv Rusije.

Prethodno su republikanci blokirali u Senatu razmatranje zahteva za sredstva za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, takođe ne žuri da odobri novu finansijsku injekciju, zahtevajući da se novčanim izdacima pridruži pomoć za zaštitu granice s Meksikom.

Da bi se odobrila nova tranša pomoći, oba doma Kongresa moraju da se s tim slože.

Dodatni problem predstavlja to što sledi praznična pauza – Predstavnički dom se vraća na posao 9. januara, a Senat 8. januara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić: Od Sija ću tražiti tri važne stvari

Pre kraja godine biće završen auto-put Šabac – Loznica, najavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić …