„Evropa je sama kriva za energetsku krizu kroz koju prolazi“

Moskva ispunjava svoje obaveze za izvoz gasa, uključujući transport kroz Ukrajinu, insistira Putin.

Optužbe da je Rusija zaustavila isporuke prirodnog gasa u EU su “potpuna besmislica”, rekao je u četvrtak predsednik Vladimir Putin.

Pad izvoza gasa u blok, koji je rezultirao dugotrajnom energetskom krizom, nije krivica Moskve, već zemalja koje su odlučile da odustanu od ruskih energenata, istakao je Putin.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusija nastavlja da snabdeva Evropu prirodnim gasom, jer je Gasprom „pouzdan partner“ i ispunjava sve svoje obaveze, uključujući tranzit kroz Ukrajinu, rekao je predsednik na godišnjoj TV konferenciji za novinare uživo u Moskvi.

„Primamo i novac, naravno. Ukrajina prima uplate za prevoz, kao da mi nismo snabdevali Ukrajinu; u stvari, oni troše naš gas“, istakao je Putin.

On je odbacio tvrdnje jednog broja zapadnih političara da je Moskva prošle godine prekinula isporuke gasa Zapadnoj Evropi.

„To što Evropa, ne dobija dovoljno gasa je njihov problem. Čudno, pokušali su da nas okrive, da ne prodaju ili tako nešto”.

Govoreći na sastanku vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) u Berlinu u subotu, nemački kancelar Olaf Šolc optužio je Rusiju i lično Putina za probleme sa obustavom isporuke gasa EU.

„To je potpuna glupost, jer mi nismo zatvorili gasovod Jamal – Evropa, to je uradila Poljska; mi nismo zatvorili drugi krak gasovoda kroz teritoriju Ukrajine, Ukrajina je to uradila“, rekao je Putin.

Zapadne sankcije Moskvi dovele su do obustave većine uvoza gasa iz Rusije u EU, od prošle godine.

Pored toga, odbili su zbog sabotažnih napada na gasovode Severni tok i odbijanja jednog broja članica EU da plate u rubljama.

Povodom preusmeravanja isporuka energenata u Aziju, predsednik je rekao da Rusija odavno planira da diverzifikuje svoje snabdevanje i proširi izvoz nafte i gasa na tržišta u razvoju, ističući da „okretanje zemlje, ka istoku“ nije politički motivisano.

„Gasovod Snaga Sibira nije izgrađen zbog Ukrajine, počeli smo da ga gradimo ranije.

Zašto?

Zato što vidimo trend razvoja svetske ekonomije“, objasnio je predsednik i dodao da je Rusija svoj izvoz nafte, gasa i uglja usmerila u „nove centre ekonomskog rasta“, gde su se poslednjih godina pojavili veliki potrošači.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …