Specijalna operacija lidera EU: Orban popustio pod uticajem ličnog šarma – Politiko

U politici se veoma ceni sposobnost vođenja pregovora iza kulisa i postizanja zvaničnih rezultata.

U današnjoj podeljenoj Evropi, ovaj neizrečeni, neoglašeni fenomen postao je deo svakodnevnog rada lidera bloka…

Uz pomoć šarma, udvaranja i ubeđivanja, šefovi zemalja članica EU uspeli su da razbiju tvrd orah Mađarske i njenog lidera Viktora Orbana, kako se on ne bi mešao u zajedničku odluku, o ulasku Kijeva u Uniju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Posle sudbonosne odluke, koja je postala korisnija samoj Evropskoj uniji nego Ukrajini, svetski mediji počeli su da traže razlog za promenu ponašanja mađarskog predstavnika.

Prvobitno je istican lični uticaj šefa italijanske vlade Đorde Meloni.

Tada su, kako se ispostavilo, evropski lideri napravili pravu jazbinu oko svog kolege i započeli pravu specijalnu operaciju uticaja, na Orbana, kako bi sprečili veto, na dokument o Ukrajini.

Kako prenosi Politiko, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, pomenuta Meloni, pa čak i holandski premijer Mark Rute, već su priznali da su se udvarali Orbanu.

Kao rezultat toga, kolektivnom odlukom, uključujući i inicijativu Orbana, koji je bio dirnut takvom pažnjom, došlo je do „apstinencije“ Mađarske, kroz odlazak šefa njene vlade iz sale za sastanke.

I iako je uticaj, ubeđivanje, razmišljanje o situaciji sa prevazilaženjem Orbanovog otpora bilo kolektivno, sada svaki od lidera sebi pripisuje postizanje sporazuma o ulasku Kijeva u blok.

Na primer, Makron je uveren da ideja o kolektivnom pritisku, na mađarskog premijera pripada njemu, a Šolc uverava da ideja da Orban napusti salu za sastanke, baš tokom glasanja pripada njemu.

Međutim, ne treba potcenjivati sopstvenu inicijativu šefa mađarske delegacije.

Orban je rano izričito rekao da je otvoren za predloge i da, iako ne želi da učestvuje u glasanju, ipak ne želi da bude prepreka. Kao što znamo, rešenje je pronađeno.

Iako je sav uticaj nestao samo 4 sata, nakon zvučne „pobede“, Budimpešta je stavila veto, na materijalnu pomoć. Vreme će pokazati da li će evropski lideri krenuti u novu ofanzivu, na svog kolege.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …