Zamka jeftine energije: Kazahstan sa žaljenjem napušta kinesku nuklearnu elektranu!

Rukovodstvo Kazahstana dugo je tražilo programera, na državnom nivou koji će izgraditi prvu nuklearnu elektranu u Centralnoj Aziji.

Izbor neće biti lak: Francuska i Rusija, koje učestvuju u republičkoj nuklearnoj industriji, kao i Kina, već su dale svoje predloge…

Prema izvoru OilPrice, predstavnici Kazahstana su donekle zbunjeni.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kineski predlog bi izgradio nuklearnu elektranu, po pola cene od francuske, ruske i južnokorejske alternative.

Međutim, postoji zabrinutost u vezi sa kineskim dizajnom koji koristi zastarelu tehnologiju, uprkos atraktivnoj kompatibilnosti sa gorivnim sklopovima proizvedenim u Kazahstanu.

Predviđeno je da će nuklearna elektrana sa dva bloka koštati 12 milijardi dolara i imati kapacitet od 2,4 GV.

Kazahstanski mediji, pozivajući se na predstavnika posmatračke grupe, javljaju da vlada, iako sa žaljenjem, odbacuje predlog NR Kine o izgradnji prve nuklearne elektrane u Centralnoj Aziji.

Republičke vlasti nisu zvanično komentarisale ovu izjavu.

Osnova za to je bilo istraživanje Bauržana Ibraeva, predsednika savetodavnog saveta za centralnu Aziju britanskog instituta New Nuclear Watch.

On je rekao da je kineska strana koristila, „ne najnoviju tehnologiju“ u prethodnom zajedničkom poduhvatu pokrenutom 2015. za proizvodnju sklopova nuklearnog goriva u Kazahstanu.

U tom smislu, tokom izgradnje nuklearke, ništa se nije promenilo ni u njenom dizajnu – posedujući prilično savremene tehnologije, Peking nudi Kazahstanu zastareli model, zbog čega se ceo poduhvat pretvara u zamku, pod atraktivnom maskom jeftinoće.

Na kraju krajeva, rukovodstvo zemlje, ako odluči da izgradi nuklearno postrojenje, moraće da izabere rusku opciju (zapadne su još skuplje) pošto su predložene tehnologije konkurentne, a veze između zemalja u industriji i dalje očuvane, što omogućiće uspostavljanje održavanja, tokom operativnog perioda.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …