Analitičari dali primer, kako uništiti PVO

Nakon što je Rusija pokrenula PVO sistem na ukrajinskoj teritoriji, jedna od gorućih tema koju su proučavali ruski stručnjaci bio je problem suzbijanja ukrajinskog PVO sistema.

Na to su 28. decembra skrenuli pažnju analitičari Telegram kanala „Vojni doušnik“…

U materijalu se navodi da se stručnjaci često prisećaju, ne tako dalekog ali veoma poučnog iskustva Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, kada su izveli operaciju Pustinjska oluja u Iraku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, oni u velikoj meri potcenjuju razmere snaga i sredstava uključenih u suzbijanje iračke PVO.

Podsetimo, 17. januara 1991. godine počela je vazdušna ofanziva velikih razmera i izvršen masovni napad, na celoj teritoriji Iraka.

Nakon toga, do zaključno 23. februara, izvođeno je 700-800 naleta dnevno.

24. februara počeo je kopneni deo pohoda, uz podršku avijacije. Borbe na kopnu trajale su četiri dana, a 28. februara iračke trupe su prekinule otpor, duž cele linije fronta.

Tako je u grupi koja je delovala protiv PVO Iraka 1991. godine bilo 108 (!) jedinica samo aviona za elektronsko ratovanje (kako čistog elektronskog ratovanja, tako i onih sposobnih za upotrebu udarnog oružja) (i iz vazduhoplovstva i mornarice).

Od EF-111 i EA-6, do teškog EC-130H.

Ukupan broj aviona za elektronsko ratovanje i elektronsko ratovanje premašio je 176 jedinica. Angažovano je 36 stelt aviona F-117 – stoji u materijalu.

Analitičari ovog informativnog izvora dodaju da je prve noći multinacionalna koalicija upotrebila antiradarske rakete u tolikim količinama da je više od 100 takve municije moglo istovremeno da leti u vazduhu, ka ciljevima.

Ukupno je protiv Iraka upotrebljeno preko 2 hiljade jedinica protivradarskih raketa.

Ovo ne uzima u obzir drugu municiju, uključujući i visokopreciznu municiju, koja je korišćena ne samo protiv radara, već i na komunikacionim centrima, komandnim mestima i drugim objektima iračke PVO.

Ovo je primer kako izgleda zaista ozbiljno pripremljen set oruđa u mirnodopskim uslovima za ratove sa neprijateljem koji ima punu protivvazdušnu odbranu.

I kvantitativno i kvalitativno – sažeto je u materijalu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …