Pavić: Kosovo je jedno od potencijalnih žarišta, postoji rizik sukoba!

Postoji veliki rizik sukoba u vezi sa Kosovom, jer je imperija u zalasku spremna da otvori žarišta širom sveta da bi sebi produžila život i pomrsila račune svojim konkurentima, tako da je i Kosovo i Metohija, nažalost, jedno od potencijalnih žarišta, izjavio je FoNetu politikolog Aleksandar Pavić.

On je u serijalu razgovora Kosinus podsetio da su pokrovitelji sporazuma iz Brisela i Ohrida, predstavnici Evropske unije (EU) i SAD, Ursula fon der Lajen i Gabrijel Eskobar rekli da su ti sporazumi „faktičko priznanje Kosova“, koje je naziva „lažnom državom“.

Za Pavića je format dijaloga Beograda i Prištine kompromitovan i istrošen, „jer EU nije posrednik u dobroj veri, bavi se statusnim pitanjima i pokušava da navede jednu stranu da prizna status drugoj strani“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pavić smatra da je zamrznuti konflikt trenutno jedina realna opcija, jer se EU „istrošila kao posrednik“.

Ocenio da zapadne sile neće dozvoliti da se pregovori vrate u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Za njega apsolutno ne postoji dilema EU ili Kosovo, „jer je izbor uvek Kosovo i Metohija, a EU nikada i nije bila realna opcija“.

Pavić misli da je dilema EU ili Kosovo „sredstvo da se od nas iznuđuju ustupci“ i da „EU nikada nije imala nameru da nas primi“.

On je poručio da Kosovo nikada ne bi trebalo da dobije stolicu u UN.

Pavić je za Zajednicu srpskih opština (ZSO) rekao da je „samo šarena laža“ i da to nikada nije bila ozbiljna ponuda, čak ni u verziji predviđenoj u originalnom formatu.

„S obzirom na to da Priština nikada nije bila spremna da prihvati ZSO iz prvog Briselskog sporazuma 2013. godine, u kojem je imala vrlo skromna ovlašćenja, to znači da nisu spremni da prihvate bilo kakvu ZSO“, ukazao je Pavić.

On je naglasio da referendum ne bi trebalo da bude raspisan, jer je Kosovo „pitanje svih pitanja za Srbe tokom više vekova“ i zaključio da „o Kosovu i Metohiji, ne mogu da odlučuju samo živi, već i mrtvi“.

FoNet

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …