Bajden tri dana nije znao da mu je šef Pentagona u bolnici!

Pentagon je tri dana držao u mraku administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena, zbog hospitalizacije ministra odbrane Lojda Ostina, izvestio je u subotu Politiko, pozivajući se na izvore.

Ministarstvo odbrane je tek u petak uveče otkrilo javnosti da je Ostin prethodnog ponedeljka primljen u Medicinski centar Volter Rid – rekavši da je to, zbog “komplikacija, nakon nedavne elektivne medicinske procedure”…

Dodaje se da se 70-godišnji zvaničnik “dobro oporavlja i očekuje da će danas u potpunosti preuzeti dužnost”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pentagon nije objavio nikakve detalje o njegovom zdravlju.

Međutim, izveštaj En-Bi-Si njuza tvrdi da je Ostin proveo četiri dana, na intenzivnoj nezi.

Izvor iz mreže je takođe rekao da je, uprkos izjavi Pentagona, Ostin i dalje u bolnici od subote.

Međutim, prema trojici američkih zvaničnika koje je intervjuisao Politico, nije samo javnost bila ta koja nije bila upoznata sa Ostinovom hospitalizacijom, već ni Bajden i njegova administracija.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i drugi visoki zvaničnici nisu bili svesni sekretarovog odsustva, sve do 4. januara, tri dana nakon te činjenice, navodi se u članku, dodajući da je Salivan obavestio Bajdena, ubrzo nakon što ga je obavestio Pentagon.

Izvori Politico sugerišu da je malo verovatno da je Ostin privatno rekao Bajdenu o njegovoj hospitalizaciji, pre Salivena.

Kao rezultat toga, vest o ministru odbrane “došla je kao šok za celokupno osoblje Bele kuće”, navodi agencija i dodaje da su zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost iznenađeni što je Pentagonu trebalo toliko vremena da ih obavesti, dok je Kongres dobio sve informacija za 15 minuta, pre zvaničnog saopštenja.

“Ovo nije trebalo da se desi na ovaj način”, rekao je jedan zvaničnik Politico-u.

Međutim, kako prenose mediji i En-Bi-Si, Bajden i Ostin su imali srdačan razgovor, a američki predsednik je šefu Pentagona poželeo brz oporavak.

U subotu je sam Ostin izdao saopštenje u kojem priznaje da je „mogao bolje da se pobrine da javnost bude pravilno informisana“.

Neuspeh Pentagona da obavesti Belu kuću o hospitalizaciji Ostina dolazi usred bezbednosne krize na Bliskom istoku – u kojoj su Huti pobunjenici u Jemenu, više puta napali američke ratne brodove u Crvenom moru, raspoređene, od početka sukoba Hamasa i Izraela.

Američke vojne baze u Iraku, kao i njihove ispostave u Siriji, takođe su bile na udaru lokalnih grupa otpora za koje Vašington veruje da su povezane sa Iranom.

Teheran je rekao da grupe deluju nezavisno.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …