Papa Francisko: Ukrajina može postati „zaboravljeni rat”!

Papa Francisko izrazio zabrinutost da se međunarodna pažnja skreće, sa skoro dvogodišnjeg rata Rusije protiv Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska katolička crkva istočnog obreda.

U pismu poglavaru Ukrajinske grkokatoličke crkve, Franja je rekao da mu je žao što se u sve tragičnijoj međunarodnoj situaciji, rizikuje da rat u Ukrajini postane zaboravljen, navodi se u saopštenju crkve.

Citira se kako je papa odgovorio na pismo glavnog nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka, koji je izrazio sličnu zabrinutost u vezi sa ratom i obavestio 29. decembra papu o ruskim vazdušnim udarima, najvećim od početka sukoba.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Papa je rekao da su udari na civile i vitalnu infrastrukturu „podli, neprihvatljivi i da se ne mogu ni na koji način opravdati” i pozvao međunarodnu zajednicu i sve uključene u sukob da traže mirna rešenja, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Papa se neprestano zalagao za mir, uz brojne pozive za ratom izmučenu Ukrajinu ali se suočio sa kritikama u nekim ukrajinskim krugovima, jer je nije bio voljan da otvoreno kritikuje Rusiju, posebno na početku rata.

On je takođe poslao specijalnog mirovnog izaslanika, italijanskog kardinala Matea Zupija, u Kijev, Moskvu, Vašington i Peking i zadužio ga da pomogne u repatrijaciji ukrajinske dece iz Rusije i teritorija, pod ruskom okupacijom.

Rusija je rekla da je spremna za mirovne pregovore ako Ukrajina uzme u obzir „novu realnost, sugerišući priznanje da Rusija kontroliše oko 17,5 odsto ukrajinske teritorije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je bilo kakvu ideju da je Moskva zainteresovana za pregovore.

Rusija je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i dve strane su paralisane, u onome što je opisano kao rat iscrpljivanja, u jeku rastuće zabrinutosti da bi podrška Zapada Kijevu mogla da oslabi, kako se sukob odugovlači, navodi britanska agencija.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …