Erdogan optužio SAD i Britaniju: Pokušavaju da pretvore Crveno more u “more krvi”! ​

Turski lider je naglasio da Huti pripremaju uspešan odgovor.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je SAD i Veliku Britaniju, zbog nesrazmerne upotrebe sile u napadima, na pobunjenički pokret Ansar Alah (Huti) u Jemenu i zbog pokušaja da Crveno more pretvore u „more krvi“…

“Upotrebili su silu neproporcionalno i pokušavaju da pretvore Crveno more u more krvi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izrael radi isto u Palestini”, rekao je turski lider novinarima.

„Trenutno dobijamo vesti preko brojnih kanala. I kroz različite kanale saznajemo da Huti uspešno reaguju“, dodao je on.

Oružane snage Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva izvele su sinoć vazdušne udare, na položaje koje drži pobunjenički pokret Ansar Alah (Huti) u nekoliko jemenskih gradova, koristeći avione, ratne brodove i podmornice.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je vojna akcija naređena kao odgovor, na „neviđene napade Huta”, na brodove u Crvenom moru i da su napadi, usmereni na skladišta municije Huta, sisteme za lansiranje, proizvodne pogone i radarske sisteme protivvazdušne odbrane, isporučeni kao samoodbrana.

Glavni grad Jemena, Sana, kao i četiri provincije — Hodejda, Taiz, Hadža i Sada — pogođeni su pošto su SAD i Velika Britanija, do sada izvršile 73 udara na Jemen, ubivši pet boraca Huta, a šestoro je povređeno, rekao je portparol Huta, Jahja Sarija.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u pojasu Gaze, Huti su upozorili da će pokrenuti udare na izraelsku teritoriju, dok će brodovima povezanim sa jevrejskom državom, zabraniti prolaz kroz vode Crvenog mora i moreuza Bab el-Mandeb, do Tel Aviva je prekinuo svoju vojnu operaciju protiv palestinske radikalne grupe Hamas u zaraženoj enklavi.

Prema procenama Centralne komande američkog Ministarstva odbrane (CENTCOM) jemenska pobunjenička grupa je od sredine novembra napala, više od 20 plovila i civilnih brodova u Crvenom moru.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …