Srbija spremila 186 miliona evra za oružje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Dežurni operativni centar Vojnobezbednosne agencije i tom prilikom govorio o nabavci oružja za Vojsku Srbije.

“Biće mnogo više ulaganja u vojsku, nego što je planirano budžetom”, rekao je Vučić prilikom obilaska.

“Trenutno imamo na računu Jugoimport SDPR-a 186 miliona evra slobodnih sredstava i potrošićemo ih odmah na kupovinu oružja iz Srbije, iz naših fabrika namenske industrije, to će biti osa, nora”, najavio je Vučić.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Uzećemo dodatnih 8 Nora, 81 produženi Miloš za prevoz pešadijskih jedinica”, rekao je on i dodao da će svako, od tih vozila biti naoružano dupsom ili 12,7 ili 14,5 milimetara ili 20 milimetara i protivoklopnim raketama, kako bi moglo da u svakom trenutku pruži odgovor i težim oklopno-mehanizovanim jedinicama i borbenim vozilima.

“Uzećemo 30 kupola za Lazare sa specijalnim dupsovima, uzećemo i deo mađarske robe koju nabavljamo, to je 26 borbenih vozila pešadije i još nekih delova”, rekao je Vučić i dodao da je stigla i oprema koja je kupljena pre dve godine, a koja se tiče ometanja neprijateljskih dronova i niskoletećih letelica, helikoptera i aviona.

Naveo je da Srbija privodi kraju potpuno opremanje PVO sistema, koji će, prema njegovim rečima, predstavljati izuzetno veliki problem za svakog potencijalnog agresora na našu zemlju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namenu.

“Mi pripremamo sada novi paket od još 150 miliona evra i još 400 miliona evra, za sve ove godine za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije i ova godina će biti najsnažnija i najveća u pogledu vojne opreme i ovo što sam rekao je mimo onoga što je već zapisano u budžetu Republike Srbije, gde je predviđeno, negde oko 360 miliona evra za dodatno naoružavanje, pa kada sve ovo saberete ova godina će biti godina u kojoj ćemo se najbrže i najsnažnije opremati”, rekao je Vučič.

Kako je rekao, nova vozila i oprema bi trebalo da stigne do 2026. godine.

Uskoro serijska proizvodnja domaćih dronova “samoubica”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da uskoro, prvi put, krenemo u Srbiji sa serijskom proizvodnjom dronova “samoubica” i najavio da bi, već pre kraja ove godine mogli da imamo više hiljada takvih dronova i predatih Vojsci Srbije, na upotrebu.

Vučić je tokom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije rekao novinarima da to može sa ponosom da najavi i zahvalio ljudima iz Vojnotehničkog instituta i svima drugima koji u tom učestvuju, što su vredno i naporno radili. po tom pitanju.

“Promenićemo i bojevu glavu za taj prvi ‘killer’ dron sa kojim ćemo mi da izađemo i verujem da ćemo više hiljada komada imati završenih i predatih vojsci na upotrebu, već pre kraja ove 2024. godine”, rekao je Vučić.

Naglasio je da su ti dronovi rezultat domaće pameti i domaće proizvodnje.

Zajedno sa Vučićem Dežurni operativni centar VBA obišli su i ministar odbrane Miloš Vučević, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Želimir Glišović, kao i predstavnici VBA.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …